Het Zuid-Limburgse Brunssum kwam eind vorig jaar landelijk in het nieuws door de kwestie Jo Palmen, de wethouder die volgens burgemeester en minister niet integer zou zijn. Een tweede rapport concludeert juist dat Palmen geen integriteitsrisico vormt. Intussen blijft Palmen mateloos populair. Naast zijn partij zijn in Brunssum momenteel nóg drie lokale partijen aan de macht. Integriteit van bestuur, maar ook wietcriminaliteit en het feit dat 10 procent van de inwoners onder de armoedegrens leeft: het zijn belangrijke thema's voor de verkiezingen in Brunssum dit jaar.

Hoeveel glans heeft de 'Parel van de Mijnstreek' nog na alles waar de stad over in het nieuws was?

EenVandaag gaat 'lokaal' tot aan de gemeenteraadsverkiezingen. We duiken in de thema’s waar het plaatselijk écht om gaat. In vier afleveringen doen Harm van Atteveld en Emile Vaessen verslag vanuit de gemeente Brunssum, en gaan zij in gesprek met inwoners en betrokkenen over de onderwerpen die lokaal spelen.

Aflevering 1

Rob Rook werd veroordeeld voor een hennepplantage in zijn huis, maar staat toch op de lijst voor de Brunssumse Christen Democraten, een gevestigde lokale partij in Brunssum. Harm van Atteveld gaat op campagne met de BCD. Waar gaan de verkiezingen over en waarom hoeft een hennepveroordeling een raadslidmaatschap niet in de weg te staan?

Aflevering 2

300 meldingen per jaar bij 'Meld Misdaad Anoniem' op een bevolking van 30.000 inwoners: in Brunssum gaan die meldingen vaak over wiet. Wijkagent Frank Straver en René Haanen van het hennepteam laten zien waar die wietcriminaliteit aan de oppervlakte komt. 

Aflevering 3

Wethouder Jo Palmen van Burger Belangen Brunssum is waarschijnlijk de beroemdste inwoner van Brunssum. Oorzaak is de integriteitsaffaire rondom hem van eind vorig jaar. Harm van Atteveld zoekt Palmen op in het gemeentehuis van Brunssum, waar hij al 40 jaar een wekelijks inloopspreekuur houdt.

Aflevering 4

Verslaggever Emile Vaessen is in het Consuminderhuis in Landgraaf. Mensen kunnen daar kleding en spullen brengen, voor mensen die het minder hebben. Mensen kunnen ook langskomen om te leren wat zij met minder geld kunnen doen, en om hun leven weer op te bouwen.