Het kabinet moet maatregelen nemen om de sterke stijging van de energierekening van huishoudens tegen te gaan. Dat zeggen zowel linkse als rechtse politieke partijen.

Zo'n 750 duizend mensen hebben nu al moeite om de energierekening te betalen. Netbeheerder Liander ziet dat door gestegen tarieven en belastingen mensen dit jaar steeds verder in de knel komen en vreest meer betalingsachterstanden en zelfs afsluitingen van gas en elektra.

Lees ook

Energierekening gooit roet in het eten

De Tweede Kamer reageert als door een wesp gestoken. Iedereen moest dit jaar gaan merken dat het economisch beter gaat, maar de energierekening lijkt flink roet in het eten te gooien. En dan moet de echte energietransitie nog van de grond komen. Volgens de Consumentenbond stijgt de energierekening dit jaar gemiddeld 290 euro per huishouden. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over maatregelen tegen klimaatverandering.

"Het is een belachelijk bedrag", zo reageert SP-leider Lilian Marijnissen. "Waar moeten mensen dat van betalen?" Marijnissen vindt het kwalijk dat burgers veel meer moeten betalen. "Tegelijkertijd ontspringen grote bedrijven de dans. We gaan eisen van premier Rutte dat hij de energierekening omlaag brengt."

SP-leider Lilian Marijnissen wil dat bedrijven meer gaan betalen, in plaats van burgers.

CO2-belasting

GroenLinks-leider Jesse Klaver legt de schuld van de hogere energierekening voor een groot deel bij het kabinet. "De helft van de stijging komt door belastingverhoging en daar heeft het kabinet expliciet voor gekozen." Hij wil de prijs dan ook bij vervuilende bedrijven leggen. "Ons voorstel is een CO2-belasting, die moet worden betaald door grote bedrijven. Dat is de enige manier om het eerlijk en betaalbaar te houden."

GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt dat het kabinet de energierekening zelf heeft verhoogd

Forum voor Democratie ziet de oplossing op een heel ander vlak. "We moeten gewoon onze kolencentrales laten draaien, zodat onze energie goedkoper kan worden", zegt Thierry Baudet.

FvD-leider Thierry Baudet wil kolencentrales open houden.

Henk Krol (50PLUS): 'Tijd voor een nieuw kabinet'

Henk Krol van 50PLUS wijst erop dat in het nieuwe jaar nog meer dingen dan de energierekening duurder zijn geworden. "Mensen krijgen hooguit een paar euro meer dan een jaar geleden aan hun AOW of pensioen. Maar alles is in de tussentijd duurder geworden. Dan geef ik het je te doen. Het is tijd dat er een nieuw kabinet komt. "

50PLUS-leider Henk Krol ziet zijn gelijk bevestigd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.