De Marechaussee heeft vanochtend twee vermeende mensenhandelaren opgepakt in Utrecht. De mannen, beiden Bulgaren, zouden prostituees, die werken op de seksboten aan het Utrechtse Zandpad, uitbuiten.

Bij de verdachten zijn ook twee vrouwen aangetroffen. Op dit moment is de Marechaussee op het Zandpad om een vermeend slachtoffer van mensenhandel mee te nemen. Twee boten worden doorzocht, het gebied is afgegrendeld.

Enkele maanden geleden heeft burgemeester Aleid Wolfsen al de vergunningen van een aantal exploitanten aan het zandpad ingetrokken. De burgemeester baseerde zijn beslissing op een rapport van de politie waar volgens hem zeer zware aanwijzingen voor uitbuiting en mensenhandel aan het zandpad in staan.

Donderdag maakte Wolfsen bekend ook de ramen van de laatst overgebleven exploitant, Wegra, definitief te sluiten op 25 juli. In totaal verliezen ongeveer driehonderd vrouwen hun werkplek. De prostituees maken zich ernstig zorgen over hun toekomst. Ze zeggen geen nieuwe werkplek te kunnen vinden omdat overal in Nederland slechts ramen gesloten worden. De vrouwen vrezen in de illegaliteit terecht te komen; of in handen van een pooier, of zelfstandig thuis.

De Utrechtse burgemeester zegt echter niet van de prostitutie af te willen. Ondertussen heeft een nieuwe exploitant zich gemeld: beveiligingsbedrijf Gooiland Beveiliging. De aanvraag voor de vergunning loopt.

EenVandaag maakte onlangs een reportage over de prostituees die werken op de woonboten aan het Zandpad in Utrecht. Zij willen zelf een coöperatie oprichten. Kijk die video rechtsboven deze pagina terug.

Beeld inval Zandpad Utrecht

Prostituees Utrecht slaan handen ineen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.