Volgens recent Japans gezondheidsonderzoek vertoont 44 procent van 133.000 onderzochte kinderen uit Fukushima afwijkingen aan de schildklier in de vorm van knobbels. Volgens de anti-kernenergielobby is het de voorbode van een golf aan kankergevallen die het land in de komende jaren zal overspoelen.

Andere experts zijn voorzichtiger, omdat er nooit een dergelijk grote groep kinderen op knobbels in de schildklier is getest. Twee jaar na de nucleaire ramp is de onrust -met name over de gezondheid- in Japan nog steeds groot.

Volgens de overheid kunnen mensen weer rustig in de 20-30 kilometerzone rond de kerncentrale wonen, terwijl er in de hele prefecture Fukushima nog steeds hoge stralingswaardes worden gemeten. Documentairemaker Ian Thomas Ash reisde de afgelopen maanden door Fukushima. Hij filmde en sprak met kinderen die schildklierafwijkingen hebben, de verontrustte ouders en maakte een film over een ontwrichte samenleving die Fukushima heet.

Twee jaar na de ramp met de kerncentrale leven veel Japanners nog steeds in grote ellende en onzekerheid. Veel gezinnen gaan gebukt onder huiselijk geweld, overmatig alcoholgebruik en gokproblemen. Het gevolg is een toename van het aantal scheidingen en zelfdodingen. Daar bovenop komt nog de moordende onzekerheid of de ziekte kanker toeslaat. De Wereld Gezondheidsorganisatie schreef recent weliswaar dat de risico’s op kanker niet groot zijn, maar of dit klopt.

Uit Japans onderzoek onder kinderen die in de nabijheid van Fukushima woonden blijkt dat 44 procent van deze kinderen knobbels op de schildklier heeft.  De Groningese hoogleraar Bruce Wolffenbuttel stelt dat dat zeer ongewoon is, maar dat er ook vervolgonderzoek nodig is om te bepalen of er echt sprake is van een hoog aantal.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.