Bestaan wonderen? Ja, denkt 60 procent van de Nederlanders. Ruim twintig procent heeft wel eens iets wonderbaarlijks meegemaakt. Museum Catharijneconvent in Utrecht stelt werk tentoon van kunstenaars die zich al eeuwen door wonderen laten inspireren.

Van Rembrandt, Mondriaan en Abramovi tot bijzondere ervaringsverhalen van 'gewone mensen'. Wat zich tussen hemel en aarde afspeelt is de kunst van het verbeeldingsvermogen. En dat is nu samengebracht op de tentoonstelling 'Allemaal wonderen' in Utrecht.

Levensreddende moersleutel

Ook de 90-jarige Peter Mulder uit Oosterbeek heeft naar eigen zeggen zo'n wonder meegemaakt. Als ingenieur reed hij in de jaren 70 met een paar van zijn werknemers in de woestijn, toen ze autopech kregen. Mulder had niet het juiste gereedschap bij zich en ze hadden nog maar weinig water om te drinken.

Ten einde raad liep hij een einde weg van de paniekerige groep om te bezinnen: wat nu? Toen zag hij in het zand iets zwarts liggen. Het was een moersleutel, die precies op zijn autowiel paste. Het heeft zijn leven gered.

Moersleutel
Bron: EenVandaag
De moersleutel hangt nu in het museum
info

Representatief onderzoek

In opdracht van het museum en KRO-NCRV deed Motivaction onder ruim 1900 mensen een representatief onderzoek (.pdf) naar het geloof in wonderen in Nederland. De meeste wonderen die mensen ervoeren, gingen over de genezing van een ernstige ziekte, een ontsnapping aan de dood, contact met overledenen of een onverklaarbare samenloop van gebeurtenissen. Ook religieuze wonderen, een zwangerschap en de geboorte van een kind worden genoemd.

  • Bijna twee derde van de Nederlanders (63 procent) gelooft in wonderen.
  • Bijna 30 procent gelooft in 'wonderbaarlijke ervaringen'.
  • Ruim een vijfde (22 procent) van de Nederlanders tussen de 16 en 90 jaar oud zegt zelf wel eens een wonder(baarlijke ervaring) te hebben gehad.
  • Twee op de vijf Nederlanders (41 procent) hebben zelf weleens iets gedaan om de kans op een wonder te vergroten, zoals bidden (24 procent), een geluksvoorwerpje met zich mee dragen (6 procent) of zelfs op bedevaart gaan (4 procent).

Onzichtbare zichtbaar maken

"Het onderwerp 'wonderen' inspireert sinds jaar en dag kunstenaars, waarin ze het onzichtbare zichtbaar maken", vertelt conservator Marije de Noot. "Het gaat ons om hoe mensen met wonderen omgaan en welke betekenis zij eraan geven. Echt-gebeurde verhalen of niet, het is aan beschouwer om te oordelen."

De tentoonstelling 'Allemaal Wonderen' is nog tot en met 23 augustus 2020 te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Miljoenen mensen geloven dat wonderen werkelijk bestaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.