De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is gevlucht naar de Nederlandse ambassade in Harare. De oppositieleider is zondag op het terrein aangekomen en heeft daar de nacht doorgebracht. 'Hij heeft tijdelijk zijn veiligheid gezocht op de Nederlandse ambassade en beraadt zich op verdere stappen', aldus minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

De vlucht volgt op een inval in het hoofdkwartier van de oppositiepartij MDC door de de Zimbabwaanse politie.Tientallen leden van de oproerpolitie namen meer dan zestig mensen mee uit het gebouw in de hoofdstad Harare en duwden hen in een bus, aldus een journalist en ooggetuigen ter plaatse.De politie zette de buurt af voor de operatie. In het hoofdkwartier hielden zich onder meer oppositieaanhangers schuil die slachtoffer waren geworden van verkiezingsgeweld. Op televisiebeelden was te zien hoe onder meer mannen op krukken en vrouwen de bus in gingen.De politie pakt de MDC al weken hard aan. Agenten namen eerder voertuigen in beslag en arresteerden MDC-leden, onder wie de leider Morgan Tsvangirai. Tijdens het geweld zouden circa negentig MDC-aanhangers zijn gedood.De Zimbabwaanse oppositieleider trok zich vandaag ook terug als presidentskandidaat

Morgan Tsvangirai is oprichter van de Movement for Democratic Change (MDC) en is een voormalig vakbondsman.

Tsvangirai gevlucht naar Nederlandse ambassade

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.