De voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen, is ontzettend boos op het kabinet en de coalitie. De CDA-prominent vindt dat nog steeds veel te traag gehandeld wordt, nu het land volgens hem naar de afgrond drijft.

Dat zei Verhagen, die sinds 2013 de voorzitter is van de vereniging voor bouw- en infrastructuurbedrijven, naar aanleiding van nieuwe maatregelen voor de stikstofcrisis die de landbouwsector vandaag presenteerde. De voorzitter van Bouwend Nederland omarmt dit plan en hoopt het dat het kabinet ermee aan de slag gaat.

'Geen knip voor de neus waard'

Verhagen reageerde ook op berichtgeving van verschillende kranten dat hij als voorzitter van Bouwend Nederland partijpolitieke motieven zou hebben. "De kritiek die ik uit, richt zich op alle coalitie-partijen, dus ook op het CDA", aldus de CDA-prominent. "Er zou ook eens nagevraagd kunnen worden hoe ik de CDA-bewindslieden op dit dossier op de huid zit."

"Als ik, nadat ik 8 jaar geleden minister ben geweest, nu opeens geen kritiek meer mag hebben op deze regering, dan vraag ik mij af waar we mee bezig zijn", zegt Verhagen. "Ik sta voor de bouwers en als ik daar niet voor zou staan, zou ik in mijn rol als voorzitter geen knip voor de neus waard zijn."

'Zet matrixborden nu op 100'

De getergde Verhagen vindt dat het kabinet veel te traag met maatregelen komt. "Zet die matrix borden gewoon op honderd kilometer per uur. Wat ik nou eens een keer zou willen horen? Wat er allemaal wél kan, in plaats van wat er niet kan. Ik heb mensen uit die landbouworganisaties gesproken en het levert 2 tot 5 kiloton extra besparing op en die kan je makkelijk gebruiken voor de drempelvoorwaarde voor de bouw", licht Verhagen toe.

Minister Schouten van Landbouw hoorde de maatregelen vanmiddag aan. De landbouworganisaties stelden deze maatregelen op om volgens hun goed uit de stikstofcrisis te komen. De maatregelen bestaan uit drie hoofdpunten: Meer beweiden, dus meer koeien in de wei, ander voer voor het vee en water toevoegen bij het uitrijden van mest op het land. Daarvoor is volgens de organisaties 2,9 miljard euro extra nodig, buiten de landbouwbegroting om. Dat geld zou dan uit begrotingen van andere sectoren moeten komen. Schouten hoorde de maatregelen aan, maar zei niks toe.

Lees ook

'We lijden de grootste schade'

Politiek commentator Joost Vullings noemt de nieuwe maatregelen van de landbouworganisatie een ruig voorstel, omdat het extra geld uit andere begrotingen moet komen. Verhagen: "Maar Rutte heeft gezegd dat geld geen rol speelt, om de boel weer opgang te helpen."

Volgens Maxime Verhagen, de voorzitter van Bouwend Nederland, lijdt de bouwsector de grootste schade nu de sector wacht op maatregelen om de stikstofcrisis op te lossen. "Terwijl we nauwelijks uitstoten. 0,6 procent op het geheel." Volgens Verhagen zijn jaarlijks 75000 huizen nodig. "Omdat mensen die woningen gewoon nodig hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.