Het is augustus, de kruidnoten liggen alweer bijna in de schappen en dus is het tijd om de goeie ouwe Pietendiscussie weer aan te zwengelen, moet de Bijenkorf gedacht hebben. Zij laten vandaag weten alle Zwarte Pieten in het warenhuis te vervangen door goudkleurige Pieten. 

Maar wie denkt dat de mensen die hadden geklaagd daar tevreden mee zijn heeft het mis. Ze zijn weliswaar blij met de kleurverandering maar ‘betreuren het’ dat het bedrijf niet toegeeft dat Zwarte Piet stereotyperend is.

Dat zei een woordvoerder van de Stichting Nederland Wordt Beter vandaag in een reactie tegen het ANP. “Ze verschuilen zich nu achter het argument dat het past binnen het nieuwe, luxere winkelbeleid en daarmee nemen ze hun verantwoordelijkheid niet. We staan nog niet te juichen, eerst zien en dan geloven”.

De aangifte die de stichting tegen onder meer de Bijenkorf en V&D heeft gedaan, blijft dan ook staan. “In juli hebben meer dan achthonderd mensen aangifte gedaan, dit heeft betrekking op 2014. Het bedrijf heeft zich toen schuldig gemaakt aan discriminatie en dat blijft staan. Het feit is gepleegd”. Het Openbaar Ministerie (OM) moet de aangiften nog beoordelen.

Gemeenten Enschede en Apeldoorn: ‘hack onze sites’!

Hack onze gemeentewebsite! Die opvallende oproep doet raadslid Vic van Dijk (D66) van de gemeente Enschede. Om de website op alle lekken en foutjes te testen vraagt hij ethische hackers om zwakke plekken in de gemeentewebsite op te sporen.

Van Dijk maakt zich zorgen over hackers met kwaadwillende bedoelingen. En daarom stelt hij ook vragen aan het college over de veiligheid van de privacygevoelige gegevens van de burgers.

De gemeente Apeldoorn deed onlangs ook al een dergelijke oproep. Die beloont hackers zelfs met 300 euro wanneer zij een beveiligingslek ontdekken in de digitale systemen van de gemeente. Er zijn wel een aantal regels aan het nieuwe beloningssysteem verbonden. Zo mag je geen schade toebrengen en informatie stelen en moet je het lek meteen melden. De hoogte van het bedrag hangt bovendien af van de ernst van het lek en de kwaliteit van de melding.

Meryl Streep covert Lady Gaga

In de film ‘Ricki and the Flash’ speelt actrice Meryl Streep een rockartiest op leeftijd. Voor de film covert ze twaalf liedjes van verschillende artiesten. De film gaat pas 3 september in premiere, maar enkele van die covers staan nu al op YouTube. Nu hebben veel mensen na de verfilming van de musical ‘Mama Mia’ niet al te veel vertrouwen in het zangtalent van Meryl Streep, maar ze laat zich als rockbitch van een heel andere kant zien. Luister maar naar haar versie van Lady Gaga’s Bad Romance:

LOL zeggen kan echt niet meer’

Hoe lach jij online? Zeg je haha, LOL of gebruik je liever een emoji? De manier waarop je lacht, hangt af van waar je woont en wat je geslacht is, zo ontdekte Facebook in een onderzoek naar ‘e-laughter’. Volgens Facebook is de manier waarop we online lachen aan het evolueren. Ze onderzochten Amerikaanse gebruikers. De meest voorkomende manier om te lachen is ’haha’, gevolgd door een lachende emoji en ‘hehe’. LOL (laughing out loud) wordt in de VS niet veel gebruikt.

Vrouwen gebruiken meer emoji, mannen zijn toch echt van het "haha"!

Verder geven mensen in Chicago en New York de voorkeur aan emojis, terwijl men in Seattle en San Francisco de voorkeur geeft aan de "haha's".

Gebruikers van emoji of lol gebruiken niet zo veel tekens. Maar bij 'hehe' of 'haha' wil het nog wel eens (als iets echt hilarisch is) evolueren in 'hehehehe' of 'HAHAHhahajaajahaa'. Zo zie je maar, alles wat je op Facebook doet wordt geanalyseerd, zelfs hoe je lacht.