Er werd veel getwitterd over de Oscar-uitreikingen van vannacht. Naast de jurken, schandalen (Emma Stone haar onderbroek was te zien) en de speeches werden vooral de live optredens van artiesten veel besproken.

In de zaal werd het optreden van John Legend het meest gewaardeerd, we zagen huilende sterren in beeld bij bij het nummer Glory, dat hij samen met rapper Common en een gospelkoor zong. Het lied uit de film Selma (over Martin Luther King) kreeg een Oscar voor Best Original Song.

Maar het meest besproken onderwerp van de avond volgens Twitter, dat tweets telde: was het optreden van Lady Gaga. Naast het feit dat zij op de rode loper een afschuwelijk paar rode rubberen handschoenen droeg (waar veel grappen over werden gemaakt, zo vroeg menigeen zich af of ze die avond in de spoelkeuken werkte) bracht zij een hommage aan de film Sound of Music met een medley van Sound of Music nummers. Heel Twitter ging los met lofprijzingen over haar vocale kwaliteiten, die sommigen blijkbaar niet achter haar gezocht hadden. Aan het eind kwam Julie Andrews haar op het podium omhelzen waarna Lady Gaga achter het podium twitterde dat ze eerst een borrel nodig had. 

Stemtinder 

Geen idee op wie je moet stemmen bij de komende Provinciale Statenverkiezingen? En geen zin om je in alle partijprogramma's te verdiepen? Misschien is de Stemtinder dan wat voor je. Het programma Zondag met Lubach lanceerde gisteren bij wijze van grap deze Stemtinder, een verkiezingsvariant van de bekende datingapp Tinder. Met deze Stemtinder kunnen twijfelende kiezers op basis van foto's van de potentiële Statenleden er achter komen met welke partij zij de beste match hebben. Gebruikers van Stemtinder kunnen net zo lang 'swipen' totdat het programma bepaalt op wie zij hun stem het beste zouden kunnen uitbrengen. En het lijkt te werken want de Stemtinder is al de hele dag trending op Twitter en was gisteravond zelfs een tijdje zo populair dat de servers het niet meer aankonden. Inmiddels werkt alles weer en kan er weer volop worden geswiped. 

Het is wel zo dat je voorkeur uitsluitend bepaald wordt op basis van de foto's van de statenleden, want er komt geen programmapunt aan te pas. 'Verkiezingen gaan steeds meer om de poppetjes', legt presentator Arjen Lubach uit. 'Om betrouwbaarheid en om uitstraling. De Stemwijzer legt allerlei stellingen voor, met onze Stemtinder kan je gewoon kijken welke partij je echt aantrekkelijk vindt.'

De rouwende Eftelingzwaan

Het verhaal van zwaan Koosje uit de Efteling wordt veel gedeeld. Het lijkt een heel triest sprookje, maar is de harde waarheid. De zwarte zwaan staat sinds de dood van haar mannelijke soortgenoot al dagenlang voor een stalen prullenbak in het pretpark, in de hoop of veronderstelling dat haar spiegelbeeld haar overleden partner Keesje is. 

Maar er is nu hoop, want holistisch dierentherapeute Carmen Wilbers heeft haar diensten aangeboden, meldt Omroep Brabant. 'Ik wil best naar Kaatsheuvel rijden om haar verdriet proberen te verminderen.' Wilbers wil dit doen door middel van Bach-bloesemtherapie. De bloemen zouden voor veranderingen kunnen zorgen in het gedrag van dieren. 'Deze zorgen ervoor dat dieren over die drempel stappen die hen ervan weerhoudt een gelukkig leven te leiden. In dit geval is liefdesverdriet dus de drempel.', aldus de therapeute.

De Efteling reageert positief: 'We grijpen iedere mogelijkheid aan om ervoor te zorgen dat Koosje zich weer beter gaat voelen', laat een woordvoerder van het pretpark weten. 

Man met scootmobiel van snelweg gehaald

Een 84-jarige man uit Oostende in België is zaterdagmiddag van de snelweg geplukt. Hij reed namelijk op de vluchtstrook, tegen het verkeer in... op zijn elektrische scootmobiel. Sommige mensen roepen al jaren dat scootmobiels veel te snel gaan, maar toch gaan ze nog net niet snel genoeg om veilig op de snelweg te kunnen rijden. Het is dan ook niet toegestaan in België en de politie zette de A10 naar Brussel af om de man veilig van de weg te kunnen plukken. De man had er intussen al meer dan 400 meter op zitten. 'Toen ik bestuurders hoorde toeteren besefte ik dat ik er niet mocht rijden', zegt de man die zich in eerste instantie van geen kwaad bewust was. De man was na een bezoek aan zijn dochter verdwaald en per ongeluk de snelweg opgereden. Pas toen hij een bord A10 zag, maakte hij rechtsomkeert op de vluchtstrook. Daar hield de politie hem lachend aan en hielp hem weer de juiste weg te vinden. Door alle toestanden was de accu bijna leeg bij thuiskomst, laat de oud militair weten aan HLN.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.