Bijna 9 op de 10 Nederlanders maakt gebruik van social media (86 procent). Dat blijkt uit het Nationale Social Media onderzoek waarvan de resultaten vandaag bekend werden gemaakt. Opvallend: meer vrouwen dan mannen maken gebruik van social media (53 procent tegenover 47 procent). 

Het gebruik van Facebook is, ondanks signalen van afnemende populariteit, gestegen. Er zijn 8,9 miljoen Nederlanders van 15 jaar en ouder die er actief op zijn. Vorig jaar waren dat nog 7,9 miljoen, een stijging van 13 procent. 

Twitter en LinkedIn kregen ook meer gebruikers (Twitter 3,5 miljoen, LinkedIn 4,1 mijoen), maar het dagelijks gebruik is bij beide media gedaald. Alle resultaten zijn hier te lezen.

Coolcat

Kledingketen Coolcat wil een uitzending verbieden van het TV-programma Rambam. In het programma tonen de makers aan de zeer slechte arbeidsomstandigheden aan in de fabriek waar kleding van Coolcat wordt geproduceerd. De makers van Rambam gingen undercover bij Coolcat, en wisten op die manier de frustratie van Coolcat-topman Ronald Kahn in een quote te vangen, luister maar.

Duidelijke taal, maar Coolcat wil liever niet dat dit uitgezonden wordt. En dus dreigen ze de VARA met een claim. Coolcat stelt aan alle huidig geldende normen te voldoen. De VARA reageert zeer ludiek op de claimdreiging met: 'deze uitzending voldoet aan alle huidige normen'. Vanavond is het te zien, om 21.55 op Nederland 3

Verkeersboete: digitaal in beroep

Goed nieuws voor mensen die weleens een verkeersboete krijgen: je kunt vanaf vandaag online bezwaar maken. Het Openbaar Ministerie (OM) is een digitaal loket gestart waar je meteen protest kunt aantekenen. Via www.om.nl/verkeer kan worden ingelogd met DigiD en het CJIB-nummer van de beschikking.

Tegelijk met dit digitaal loket is de verkeersafdeling van het OM ook een twitteraccount gestart. Het heeft alleen nog maar 23 volgers... misschien dat mensen bang zijn dat er gecheckt wordt of je tijdens het rijden aan het twitteren bent?

Dirk Kuijt in Donald Duck commercial

Een opvallende transfer voor 98-voudig international voetballer Dirk Kuijt. Hij is de hoofdrolspeler in een nieuwe Donald Duck-commercial, die sinds vandaag rondgaat op internet. In het spotje is te zien dat de spits bijna te laat arriveert voor de aftrap van een wedstrijd van Fenerbahçe, de club waar hij sinds 2012 onder contract staat. Oorzaak van de vertraging is dat Kuijt per se de nieuwe editie van het Vrolijke Weekblad wil uitlezen, net als vroeger. 

Derde Marlboro man dood door longziekte

Opnieuw is een voormalige 'Marlboro Man' overleden aan de gevolgen van een longziekte. De Amerikaanse acteur Eric Lawson, die tussen 1978 en 1981 de hoofdrol speelde in reclames van het sigarettenmerk, is overleden aan de gevolgen van een chronische longziekte (COPD). 

Dat heeft zijn vrouw laten weten. Lawson is al de derde Marlboro Man die overleed aan een ziekte die aan roken is gerelateerd. 

Zijn voorgangers David Millar (1987) stierf aan emfyzeem en en David McLean (1995) aan longkanker. Eric Lawson keerde zich in zijn latere leven tegen de tabaksindustrie. Hij speelde in een reclamespotje tegen roken en praatte in een talkshow over de negatieve effecten van sigaretten.

Hier een bioscoopreclame uit de jaren 70 met Lawson als Marlboro Man.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.