Het is de sufste feestdag van het jaar, vindt de site Vice. Vooral jongeren zouden bevrijdingsdag maar een suf feest vinden dat niet echt leeft. "Bevrijdingsdag is de slappe vaatdoek onder de feestdagen. Een samenraapsel van wereldmuziek- en Radio 2-bands, een vrijheidsvuur dat door politici en Ali B wordt aangestoken en een mistroostige aanjaging met leuzen die onderstrepen dat het allemaal heel belangrijk is en dat we “samen moeten vieren”. Om te janken." stelt de site.

Zij stellen daarom voor Koningsdag te verplaatsen naar 5 mei, zodat deze belangrijke dag ook echt een feestje wordt, dat door iedereen gevierd wordt. En daar valt misschien wat voor te zeggen. Want het van de ene kant als land een belangrijke dag vinden, maar het vervolgens geen officiële vrije dag laten zijn, dat maakt het als feestdag al halfslachtig.

'Van Uhm: respect voor Syriëgangers'

Veel tweets over een uitspraak van Generaal buiten dienst Peter Van Uhm. Hij vertelde in een gisteren uitgezonden radiodocumentaire op deze zender respect te hebben voor Nederlandse jongeren die naar Syrië gaan om te vechten. Althans, zo staat het vandaag in de krant. Hij zei het echter met iets meer nuance.  

Van Uhms begrip voor de motieven van Syriëstrijders is natuurlijk wel opmerkelijk. Zijn zoon, eerste luitenant Dennis van Uhm, kwam in april 2008 op 23-jarige leeftijd om het leven in Afghanistan bij een aanslag met een 'islamitische' bermbom. Veel onbegrip is er vooral op twitter, ook gezien het extreme geweld -inclusief gruwelijke onthoofdingen- dat van sommige NLe Syrië-gangers naar buiten komt. Maar anderen hebben weer respect voor Van Uhm dat juist hij dit zo zegt. Femke Halsema wijst vadaag op twitter juist op de nuance die Van Uhm zelf aanbrengt en die niet in de krantenkoppen van bijvoorbeeld de Volkskrant aan bod komt; dat hij het niet eens is met hun wereldbeeld, maar slechts begrip heeft voor hun motieven: vechten tegen onderdrukking, voor vrijheid.  

Songfestival

Morgen is het zover: dan vertegenwoordigen Waylon en Ilse de Lange ons land in de eerste halve finale van het Songfestival. Op dit moment is de generale repetitie bezig en kijken de vakjury's mee om nu al hun punten te geven. Er wordt veel over getwitterd en een inmiddels bekend songfestivalfenomeen voltrekt zich weer. Want waar iedereen eerst erg kritisch was en er geen brood in zag, is nu iedereen optimistisch en hoopvol over het liedje. Mede door lovende buitenlandse kritieken is iedereen er ineens zeker van dat 'we' de finale halen en zelfs misschien wel in de top 10 zullen eindigen aanstaande zaterdag. 

'Correspondents dinner' 

We hadden het er vrijdag al even over; het jaarlijkse correspondenten diner van President Obama op het Witte Huis. Ondanks de boycot van Hollywoodsterren die bang zijn voor het ordinaire gedrag van sommige journalisten, ging het feestje dit weekend gewoon door. En de laatste jaren is Obama erg op dreef in zijn toespraken op dit evenement. Hij kan altijd nog cabaretier worden. Zo maakte hij wat grappen over de nieuwszenders waar de aanwezige journalisten voor werken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.