Onrust onder Zeeuwse glastuinbouwers: de komst van windmolens zou slecht zijn voor hun tomaten. De schaduw van de wieken zorgt voor te weinig zonlicht in de kassen, zo zeggen ze tegen Omroep Zeeland.

Maar klopt dat wel? "Wat tomaten nodig hebben is vooral veel licht", vertelt Eric Visser, plantenfysiologisch onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Op bewolkte dagen wordt al bijgelicht met extra kunstmatige belichting."

Halvering

Wat is dan het effect op de productie van te weinig licht? Feije de Zwart is onderzoeker Kasklimaat en Energie bij Wageningen Universiteit & Research. Hij rekende het uit: "Ik heb gekeken wat het verschil in productie is tussen een stukje kas wat altijd het directe en diffuse zonlicht krijgt en een stukje kas waar het directe licht wordt geblokkeerd door iets buiten de kas. Dan kom je daar op een halvering van de productie."

Toch is dat slechts hypothetisch: die halvering gaat om een stilstaand voorwerp dat de zon constant blokkeert. De zon draait, en de wieken van de windmolen natuurlijk ook. De Zwart rekent verder en komt tot een oppervlak van maximaal enkele honderden vierkante meters waar de zon tijdelijk geblokkeerd wordt.

Je zult het effect nooit kunnen terugvinden.

Hectares

Dat heeft onder meer te maken met de enorme oppervlakten van de kassen in ons land. Die zijn vaak meerder hectares groot. Dus, concludeert De Zwart: "Gewassen groeien nou eenmaal van licht, en als je licht onderschept dan heb je dus minder productie. Maar dat is op het totaal zo ontzettend weinig, dat je het effect nooit zult kunnen terugvinden."

Licht is dus erg belangrijk voor tomaten, maar de blokkade van de windmolens doet weinig om dat tegen te houden."Als je tijdelijk op een plek misschien 5 of 10 procent minder licht hebt, dan kan het een héél klein effect hebben. Dan moeten misschien net de lichten aan", zegt ook onderzoeker Eric Visser. Kortom: de bewering van de telers uit Zeeland klopt, maar het effect waar ze op doelen blijkt verwaarloosbaar klein.

Feit of Fictie: Heeft de schaduw van windmolens invloed op de groei van tomaten?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.