Ons land staat er vol mee: windmolens. Ze wekken groene energie op, maar hun grote wieken slaan ook weleens een vogel dood. Hoe we dat kunnen voorkomen? Het lijkt simpel: één van de wieken zwart verven, kan helpen.

Het is niet duidelijk hoeveel vogels er ieder jaar sterven door een klap van een windmolen. Toch liggen er regelmatig dode vogels onder een windmolen en beschouwd de Vogelbescherming windmolens als een dreiging voor de vogels.

Windmolens

Eén wiek zwart verven zou dat dus moeten tegengaan. Het Norwegian Institute for Nature Research startte al in 2006 een onderzoek naar vogelsterfgevallen bij een windpak op het eiland Smøla. Vier windturbines bleven in de 'gewone' staat, bij vier andere werd één wiek zwart geverfd. Wat bleek? Door die lik verf nam het aantal dode vogels flink af.

"Wij zagen een afname van 70 procent, bij meerdere vogelsoorten. Ons onderzoek focuste zich voornamelijk op de zee-arend, maar we zagen ook dat bijvoorbeeld de torenvalk en andere kleine vogels gebaat waren bij de verf", vertelt onderzoeker Roel May.

250 kilometer per uur

Waarom het zo goed werkt heeft alles te maken met de zichtbaarheid van de windturbines. "Je moet je voorstellen dat als die wieken aan het draaien zijn, ze op een gegeven moment zo hard gaan dat met name de uiteinden van de wieken minder zichtbaar zijn. Die dingen draaien namelijk tot wel 250 kilometer per uur. Als je als mens daarnaar kijkt wordt het al wazig en minder zichtbaar. Dat geldt dus ook voor vogels", legt May uit.

Daarom biedt een lik verf uitkomst. "Dat is om dan die wieken meer contrast te geven, zodat het meer opvalt." Het klinkt dus als een goede, redelijk eenvoudige oplossing om vogelsterfte terug te dringen. Toch hebben we in Nederland nog niet massaal onze windmolens geverfd.

Lees ook

Likje verf

Wel wordt er steeds meer naar deze plannen gekeken, bijvoorbeeld in Groningen. Daar gaan ze vanaf deze zomer onderzoek doen naar mogelijkheden om in de Eemshaven windturbines van verf te voorzien. Ook de provincie Limburg heeft al eerder aangegeven onderzoek te doen naar het verven van windmolen-wieken.

Het likje verf geldt overigens alleen voor windmolens. Kleinere molens zijn een stuk minder gevaarlijk voor vogels, zegt secretaris van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars Tom Kreuning. "Die windturbines zijn namelijk veel hoger, en met name als ze in parken staan of op zee is de kans veel groter dat vogels daar tegenaan vliegen."

Dode vogels

Daarnaast zijn veel 'normale' molens al zwart van kleur, dus een zwarte verf is daar niet aan de orde. "De wieken van mijn molen zijn al zwart. Die dateert namelijk uit de zeventiende eeuw, en in die tijd werd alles zwart geteerd. Dat gebeurt overigens nu nog steeds."

Toch bieden ook volledig zwarte wieken niet per se een garantie dat er nooit een vogel doodgaat. "Ik ben nu zo'n 30 jaar molenaar en ik heb één keer een eend uit de lucht gemept. Die vloog tegen de wieken aan. Heel vervelend was dat, want die eend heeft het helaas niet overleefd", zegt Kreuning.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.