Bedrijven die het volgende windpark voor de Nederlandse kust willen bouwen, kunnen zich alleen nog maar inschrijven als ze geen subsidie meer vragen op de stroom uit dat park. Dat zegt demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp in EenVandaag. 

Henk Kamp: “Dit jaar hebben we ook weer een tender voor de Zuid Hollandse kust, ik ga dat een tender maken die zodanig is dat je alleen mee kunt doen als je bereid bent om zonder subsidie dat windpark te realiseren”

Deze aanpassing heeft EZ doorgevoerd nadat er bij de laatste aanbestedingen in Duitsland een nul subsidiebod is gedaan bij de aanbesteding van meerdere windparken. De prijs van windstroom is de afgelopen jaren sterk gedaald. Stroom uit het Gemini windpark boven de waddeneilanden, dat in 2010 werd aanbesteed, kost 19 cent per kilowatt uur. Op die stroom zat nog 15 cent subsidie per kilowatt uur. 

In het het windpark Borselle 1 en 2 dat in 2016 werd aanbesteed, kost stroom nog maar ruim 7 cent, daar hoeft dus nog maar 3 cent subsidie bij. En later dat jaar bleek er het windpark daarnaast al stroom geproduceerd kan worden voor ruim 5 cent, daar is bijna geen subsidie meer bij nodig. 

De verwachting is dat windpark Hollandse Kust, dat eind dit jaar wordt aanbesteed, helemaal zonder subsidie kan. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.