Er is in Nederland een schreeuwend tekort aan woningen. Tegelijkertijd staan er veel winkelpanden leeg. Winkelpanden ombouwen tot woningen, kan een deel zijn van de oplossing, zeggen deze experts.

"Nederland telt momenteel een tekort van 300.000 woningen." En dat loopt de komende jaren alleen maar op, zegt hoogleraar huizenmarkt Peter Boelhouwer aan de TU Delft. Hij maakt zich grote zorgen. Met het oplopende tekort stijgen namelijk ook de huizenprijzen en dat zorgt voor problemen bij starters en mensen met middeninkomens.

Winkels ombouwen tot woningen

Winkelexpert Chris Lanting van vastgoedbedrijf Colliers ziet mogelijkheden om de huizencrisis te lijf te gaan. Vooral in middelgrote steden is er volgens Lanting sprake van een inkrimpende winkelmarkt, waar een andere invulling aan kan worden gegeven. "De omzet van veel winkels staat onder druk. Als de huur daar maar lang genoeg daalt en huizenprijzen stijgen, pakt dat in het voordeel uit van woningen."

Uit recent onderzoek van Colliers blijkt dat het huizentekort in de zeventig grootste gemeenten van Nederland ongeveer 147.000 is. In leegstaande winkelpanden zouden tienduizenden woningen gerealiseerd kunnen worden. "Het ombouwen van winkels zou bijna 7 procent van de woningvraag kunnen oplossen, zonder buiten de bebouwde kom te bouwen", zegt Lanting. "En dan is er niet eens rekening gehouden met de mogelijke verdichting van de binnensteden met hoogbouw."

Lees ook

Uitdaging

Al is het wel een uitdaging om grote leegstaande winkelpanden als die van H&M of V&D om te bouwen tot woningen, weet Lanting.

"Het kan moeilijk zijn om genoeg daglicht te krijgen, omdat veel winkels naar achteren zijn uitgebouwd. Die uitbouw moet je dan weghalen, waardoor je stadstuinen krijgt."

Elke extra woning is mooi meegenomen

Ook hoogleraar Peter Boelhouwer ziet hobbels op de weg. "Veel winkelpanden zijn in handen van beleggers, die moeten wel meewerken. En gemeenten moeten bereid zijn hun bestemmingsplan aan te pakken." Maar al met al juicht hij de transformatie van winkelpanden naar woningen toe.

"Het bevordert de leefbaarheid van een gebied met veel leegstand, al is het niet dè oplossing voor de wooncrisis", zegt hij. Per jaar worden ongeveer tien- tot twaalfduizend woningen in bestaande panden gebouwd. "Dat is op de totale vraag bescheiden. Aan de andere kant is elke woning mooi meegenomen."

info

Steden met leegstaande winkelpanden

In deze gemeenten zijn de meeste transformaties van winkelpanden naar woningen mogelijk volgens Colliers. Het bedrijf maakt onderscheid tussen de vijf grootste steden en de kleinere.

Vijf grootste steden

  1. Den Haag: 251
  2. Eindhoven: 227
  3. Rotterdam: 213
  4. Utrecht: 141
  5. Amsterdam: 132

Kleinere steden

  1. Heerlen: 330
  2. Maastricht: 288
  3. Rijswijk: 214
  4. Spijkenisse: 214
  5. Assen: 209

Bron: Colliers

Nieuwe stad bouwen

De politiek zoekt de oplossing in de bouw van 100.000 woningen per jaar, maar daar kwam het afgelopen jaar niet veel van terecht, zegt Boelhouwer. "Ze kwamen niet verder dan 69.000 nieuwe huizen, plus wat getransformeerde winkels en kantoren."

Dat aantal moet echt omhoog, vindt hij. Maar hoe? "We zullen opnieuw grote wijken moeten gaan bouwen. En zelfs nieuwe steden. Maar denk ook aan het uitbreiden van Lelystad en Almere."

Bekijk hier de tv-reportage over dit item.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.