Tot 2030 moeten er een miljoen woningen bijkomen. We hebben hard grond nodig, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving, maar waar halen we die vandaan? De woningnood vraagt om creatieve oplossingen, zegt hoogleraar waterbouw Bas Jonkman.

En misschien klinkt een deel van de Noordzee droogleggen overdreven, maar er wordt nagedacht over water opofferen voor huizen. Er waren aanvankelijk ook plannen om het Markermeer, tussen Noord-Holland en Flevoland, droog te leggen.

Duur

"Er was al een dijk aangelegd tussen Lelystad en Enkhuizen en daarna zouden ze dit gebied gaan inpolderen. Alleen dat laatste is nooit gebeurd", vertelt Wim Trieller. Trieller was van 1986 tot 1994 wethouder in Almere.

"De natuurbeweging kwam en de politiek zag het op een gegeven moment niet meer zitten, omdat het te duur was. En toen is er een streep doorgezet, ondanks dat er in Flevoland veel werkt is verricht om hier aandacht aan te besteden."

Inpolderen

Doodzonde, vindt Trieller. "Het was destijds een vooruitziende blik, want hier is zoveel ruimte en die hebben we nu dus nodig." Afgezien van water kun je er ook aan denken om landbouwgrond op te offeren voor woningbouw. Niet doen, zegt Trieller. "Die landbouwgrond gaan we nodig hebben voor het duurzaam verbouwen van voedsel. Dus ik zou zeggen: kijk opnieuw naar dit gebied, inpolderen maar!"

Lees ook

Toch lijkt het niet waarschijnlijk dat er een Flevoland 2.0 komt te liggen in het Markermeer. "Onlangs zijn de Marker Wadden (natuureilanden in het Markermeer, red.) aangelegd, en daardoor zie ik dat er niet meer van komen", zegt Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouw aan de TU Delft. Maar toch zou het volgens hem wel mogelijk zijn om in het water meer delen droog te leggen. "Op die Marker Wadden staan nu een paar vakantiehuizen, je zou kunnen zeggen: maak meer eilanden en bouw daar meer huizen."

'Strand' breder maken

Er zijn ook nog andere opties, zegt Jonkman. "Je zou kunnen denken aan de verbreding van de kust in Zuid-Holland. Dan verbreed je de kustlijn met één of twee kilometer, om dat gebied in te richten als natuurgebied, maar ook voor woningbouw."

Volgens Jonkman liggen er nu geen concrete plannen om meer te gaan polderen. Toch zou er serieus naar gekeken moeten worden, vindt hij. "Op bepaalde plekken in Nederland is er echt weinig ruimte. Dan zou je er bijvoorbeeld aan kunnen denken om plekken rondom de randstad droog te leggen, om zo meer ruimte te krijgen voor bijvoorbeeld woningbouw."

Lees ook

Er hangt natuurlijk een prijskaartje aan en die drooglegging is ook niet zo maar van de grond. "Als je kijkt naar de Marker Wadden was dat een relatief iets kleiner project. Binnen 10 jaar was dat klaar. Maar stel, je wil een eiland maken in de Noordzee, dan ben je daar langer mee bezig." Toch moeten we aan de slag, vindt Jonkman. "Als ik hoor dat er een miljoen woningen nodig zijn, dan heb je verschillende oplossingen nodig. Het zijn plannen voor de lange termijn, maar zeker de moeite waard om naar te kijken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.