Terroristenleider Osama bin Laden is afgelopen nacht gedood door Amerikaanse commando's. Zijn lichaam is in handen van de Verenigde Staten en zou in zee zijn gegooid. Wat is de betekenis van de dood van Bin Laden voor de oorlog tegen terrorisme? Hoe groot is de klap voor Al Qaida? EenVandaag spreekt met correspondent Michiel Vos over de reacties in Amerika. In de studio geeft terrorisme-expert Beatrice de Graaf tekst en uitleg.

Bin Laden is de leider van terreurnetwerk Al Qaida en wordt door de Verenigde Staten verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op 11 september 2001, onder meer op de Twin Towers in New York. Daardoor kwamen bijna drieduizend mensen om het leven. De VS zochten al jaren naar Bin Laden, maar konden hem tot nog toe niet vinden.

De in Saudi-Arabië geboren Bin Laden is voor het laatst gezien in 2001 in Afghanistan. Vermoedelijk heeft hij zich tijdelijk schuilgehouden in het berggebied tussen Afghanistan en Pakistan, maar dat is altijd onzeker geweest. De terroristenleider stuurde af en toe video- of geluidsboodschappen waaruit bleek dat hij nog leefde.

Naast de aanslagen van 11 september wordt Bin Laden ook verdacht van betrokkenheid bij aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 en de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in Jemen in 2000.

View Osama bin Laden and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Lees ook