Er is een grotere kans op een terreuraanslag in Nederland. Dat heeft de Nationale Coordinator Terrorismebestrijding (NCTV) Dick Schoof woensdag bekend gemaakt. Het dreigingsbeeld van het NCTV gaat van ‘beperkt’ naar ‘substantieel’, de op één na hoogste fase.   

Meer jihadstrijders

Het dreigingsbeeld substantieel betekent dat de kans op een aanslag in Nederland of een land vergelijkbaar met Nederland reëel is. De zorgen richten zich met name op de groeiende belangstelling van jihadisten in Nederland die naar jihadgebieden zoals Syrië en Egypte willen vertrekken.

'Sinds eind 2012 steeg het aantal jihadreizigers plotseling zeer snel. Tientallen personen in Nederland reisden alleen of in kleine groepjes naar landen als Egypte en Syrië'

Hoge mate van geweldsbereidheid

Volgens het NCTV doen Nederlandse jongeren die naar strijdgebieden zoals Syrië afreizen kennis en strijdervaring op. Na hun reis kunnen ze radicaal, getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid terugkeren naar Nederland, zo meldt het NCTV. Hierdoor vormen ze een dreiging tegen westerse doelen. Ook bestaat het risico dat ze anderen in Nederland aansporen hetzelfde te doen.

Minder zicht op radicalisering jongeren

Het NCTV geeft aan dat door de 'politieke en financiële werkelijkheid' een brede preventiecampagne tegen polarisatie en radicalisering heeft plaatsgemaakt voor een meer gerichte aanpak van gewelddadige radicalisering. Volgens de Coordinator Terrorismebestrijding kan daardoor het zicht voor extremisme en radicalisering op lokaal niveau verminderen. Dick Schoof. "Dat is verontrustend, nu er signalen zijn dat de mate en snelheid van de radicalisering van kleine groepen jongeren toenemen." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.