Het Tergooiziekenhuis in Hilversum wordt onderworpen aan twee strafrechtelijke onderzoeken vanwege medische missers. Toch heeft Elsevier het ziekenhuis vorig jaar uitgeroepen tot beste ziekenhuis van Nederland. Hoe kan dat? 

Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van het overlijden van de 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij. In februari bepaalde het gerechtshof in Amsterdam al dat het ziekenhuis moet worden vervolgd voor de dood van een patiënte die in april 2010 van de operatietafel viel en overleed.

Ondanks deze calamiteiten stond het Tergooiziekenhuis vorig jaar op de eerste plaats van de ranglijst Beste Ziekenhuizen van Elsevier. Wat betekent een hoge plaats op de ranglijst als er tegelijk grote zorgen zijn over de veiligheid en kwaliteit van een ziekenhuis? 

In Radio EenVandaag een gesprek met Roland Bal, hoogleraar bestuur en beleid van de gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij vertelt dat bestuurders er alles aan doen zo hoog mogelijk op de lijst te komen. Ook gaat hij in op het effect van ranglijsten op de patiëntenzorg. Verder is Nicole Velthuis van de patiëntenfederatie NPCF te gast. Zij vertelt hoe patiënten het beste kunnen omgaan met de informatie uit ranglijsten. 

EenVandaag spreekt daarnaast met Arthur van Leeuwen, chef van de onderzoeksredactie van Elsevier. Hij legt uit hoe de ranglijst wordt samengesteld en hoe het Tergooiziekenhuis is beoordeeld. 

Kent u de ranglijst van Beste Ziekenhuizen en raadpleegt u die als u zelf zorg nodig heeft?

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Martijn Rosdorff bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.