De Telegraaf eist donderdag in een kort geding bij de rechter in Amsterdam dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) stopt met het afluisteren van enkele journalisten van de krant. De Telegraaf stelt dat de AIVD niet alleen de telefoon van Van der Graaf heeft afgeluisterd, maar dat ook de telefoons van hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct-hoofdredacteur Joost de Haas zijn afgetapt. De krant vindt dat hiermee de vrije nieuwsgaring op het spel staat. Was het terecht dat de AIVD de journalisten afluisterde? En mag de AIVD dat eigenlijk wel?

Het OM deed vorige maand een inval in de woning van Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Dat gebeurde na de arrestatie van een medewerker en een oud-medewerker van de AIVD. Deze twee worden ervan verdacht geheime informatie naar de verslaggeefster te hebben gelekt, waarop de krant het artikel 'AIVD faalde rond Irak' op 28 maart baseerde.

De krant schreef dat de dienst het kabinet op het verkeerde been had gezet in de aanloop naar de oorlog tegen Irak door ,,klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten'' te hebben overgenomen, zonder te verifiëren of het regime van Saddam Hoessein daadwerkelijk over massavernietigingswapens beschikte.