De officiële naam van de nieuwe afluisterwet is de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017. In de nieuwe wet, die in februari 2017 instemming heeft gekregen van de Tweede Kamer en in juli 2017 van de Eerste Kamer, krijgen de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) modernere bevoegdheden om informatie op dreiging te onderzoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het massaal aftappen van internetverkeer. Dit wordt ‘bulkinterceptie’ genoemd. Idee is dat de ‘bulk’ wordt teruggebracht tot een kleine hoeveelheid bruikbare informatie. In de oude afluisterwet mocht er alleen via kabels doelgericht één persoon worden afgeluisterd.

Privacy

Grootste bezwaar van de tegenstanders is dat de geheime diensten een zogenaamd sleepnet inzetten om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk worden afgeluisterd als er één verdacht persoon woont. Ook mogen de geheime diensten inbreken op alle geautomatiseerde apparaten. Denk hierbij aan telefoons, smart-tv’s en computers. Daarnaast mag er een geheime DNA-databank worden aangelegd, waar iedereen in terecht kan komen. En de verzamelde data mogen gedeeld worden met buitenlandse veiligheidsdiensten. Al deze gegevens mogen drie jaar lang bewaard worden. Maar volgens de overheid zijn er in de wet voldoende waarborgen ingebouwd om de privacy te waarborgen. Onafhankelijke commissies houden zowel vooraf als achteraf toezicht.

Voorkomen

Is het mogelijk te voorkomen dat je afgeluisterd en/of getapt wordt? In principe is dat mogelijk, maar dan zou je alle elektronische apparaten uit je huis moeten verbannen. Gaat dat je te ver, plak dan in ieder geval je webcam af met tape. Verder kan je de  internetverbinding en harde schijf beter proberen te beveiligen. En als je het internet op gaat, surf dan anoniem. En zet de microfoon-functie op uw telefoon en computer uit. Conclusie, in de praktijk kan je eigenlijk niet voorkomen dat je afgeluisterd wordt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.