Paniek in Frankrijk, want er zijn twee belangrijke zaken schaars aan het worden: Camembert en croissants.

Eerst de croissants: boter is 92% duurder geworden in het afgelopen jaar, croissants maak je met heel erg veel boter, net als brioches en pain au chocolat. Een croissant bestaat voor een kwart uit boter! Maar de prijs is niet eens het probleem, de Fransen willen vast wel meer betalen voor hun halve maan broodjes, het probleem is de oorzaak van die hoge prijs: melk-schaarste!

En dat komt doordat er veel minder melk geproduceerd wordt. Die weinige melk die er is gaat naar de kaasmakers en dat is volgens Franse Twitteraars natuurlijk allemaal de schuld van Europa. Nu de Camembert, ook trending op twitter. 360 miljoen van die stinkkazen worden er jaarlijk verkocht in Frankrijk alleen al. 

Schaarste dus, Camembert is een beschermd product, zoals Parma Ham en Goudse Kaas. Het gebrek aan melk is hier niet het probleem. In dit geval is het de schuld van een paar grote kaasmakers die alle kleine kaasboeren hebben opgekocht. En die gebruikten de veel goedkopere houdbare melk in plaats van rauwe melk en dat is nu verboden door de overheid. Want Camembert is beschermd product. De kleine kaasboeren zijn inmiddels allemaal weg en dus kunnen de grote jongens de vraag niet aan, want ze zijn niet zo goed in het werken met rauwe melk op grote schaal… 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.