Vandaag is de eerste Worldcup schaatsen in Berlijn van start gegaan. Mét het Amerikaanse team. En dat is deels te danken aan de Amerikaanse komiek Steve Colbert. De Amerikaanse schaatsploeg leek in de aanloop naar de Olympische Spelen in Vancouver door het faillisement van sponsor DSB in ernstige financiële problemen te komen. Tot Steve Colbert zich opwierp als sponsor en kijkers opriep een bijdrage te leveren om de sporters financieël te steunen.

Colbert, pseudo-oerconservatief en bekend van het dagelijks door miljoenen mensen bekeken ‘Colbert Report’ op Comedy Central, maakte zich in 2006 onsterfelijk door een hilarische speech tijdens het White House Correspondents' Association Dinner met toenmalig president George W. Bush. De opmerking van presidentsvrouwe Laura Bush na afloop (‘Get fucked!’) beschouwt Colbert nog altijd als een groot compliment.

Maar nu werpt Colbert zich op als redder van de schaatssport in de VS. "We must ensure that it is America's 38-inch thighs on that medal platform!"

En op dat podium hebben nogal wat Amerikanen gestaan in het verleden. Want hoewel schaatsen als sport volstrekt marginaal is in de VS, is het met 75 Olympische medailles de meest succesvolle sport. En in die zin is oproep van Colbert in meerdere opzichten een zegen voor de schaatssport in de VS. Niet alleen is de ergste financiële nood geledigd, maar ook komt de sport via Colbert’s programma en website onder de aandacht van miljoenen mensen die anders nooit met schaatsen in aanraking zouden komen. Zo wil hij tijdens de Spelen zelfs vanuit Vancouver gaan uitzenden.

Hier de aankondiging tijdens zijn ‘Skate of the Union’:

The Colbert Report

Mon - Thurs 11:30pm / 10:30c

Intro - 11/02/09

www.colbertnation.com

Colbert Report Full Episodes

Political Humor

U.S. Speedskating

Zijn belangrijkste doel? Aartsrivaal Canada (‘bunch of Iceholes!’) van medailles afhouden. En om dat vijandbeeld lekker aan te zetten wordt in de volgende uitzending gemeld dat ‘de’ Canadezen een hackaanval hebben gepleegd op Colbert Nation’s website. Maar niet voordat er 40.000 dollar is binnengeharkt:

The Colbert Report

Mon - Thurs 11:30pm / 10:30c

Canadian Hackers Sabotage Colbert Nation

www.colbertnation.com

Colbert Report Full Episodes

Political Humor

U.S. Speedskating

Ook gisteravond kon Joey Cheek, winnaar van Olympisch goud in Turijn, tussen het nodige Canada-bashing, een warm pleidooi houden voor de ploeg:

The Colbert Report

Mon - Thurs 11:30pm / 10:30c

On Notice/Dead to Me - Canadian Iceholes

www.colbertnation.com

Colbert Report Full Episodes

Political Humor

U.S. Speedskating

Kortom, Colbert Nation op de schaatspakken van Team USA. Sven Kramer is gewaarschuwd!

U ICE A!

Team U-Ice-A heeft DSB niet nodig

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.