Een verrassende uitspraak in het NOS-Journaal op Radio 1. Daar stelde Caroline Franssen van het Meldpunt Tantra Misbruik dat tantramasseurs buiten Nederland niet te vinden zijn. Alleen een tocht naar een prostituee zou daarvoor soelaas bieden. Die bewering onderzoeken we in 'Feit of Fictie'.

Maar voordat die vraag beantwoord kan worden, moeten we een stap terug nemen. Wat is een tantramassage ook alweer precies? Tantratrainer Jan den Boer legt uit: "Tantra komt uit het boeddhisme en hindoeisme en is een spirituele manier om om te gaan met verlangen." Volgens Den Boer is in het westen een soort neo-tantra overgekomen, met meer nadruk op het seksuele. De massages die daarbij horen zijn volgens hem dan ook eerder een soort verkapte erotische massages.

Bij die verkapte erotische massages gaat het dan ook vaak mis. Bij het Meldpunt Tantra Misbruik kwamen meer dan honderd meldingen binnen van vrouwen die seksueel zijn misbruikt tijdens zo'n massage. Marion van der Stad, voorzitter van Novis, de Nederlandse Orde van Intimiteitscoaches, waarschuwt dan ook. "Je moet niet bij de eerste de beste tantramasseur naar binnen lopen en goed onderzoek doen."

Tantramasseurs (en problemen) wereldwijd verspreid

Maar is de tantramassage dan ook een typisch Nederlands fenomeen, dat in het buitenland niet terug te vinden is? Daar klopt niets van, stelt tantratrainer Jan den Boer. Volgens hem zijn tantramasseurs wereldwijd verspreid, net zoals de misbruikproblematiek die daarbij komt kijken.

Een eenvoudige zoekactie in verschillende landen, maakt duidelijk dat we tantramasseurs inderdaad overal kunnen vinden. De in Londen gevestigde tantramasseur Shekina Ray moet grinniken om de suggestie dat de tantramasseurs alleen in Nederland te vinden zijn. "Not true", zo stelt de masseuse. Ze kent alleen in haar omgeving al tientallen tantramasseurs. Daarmee is de bewering dat tantramasseurs een typisch Nederlands fenomeen zijn onomstotelijk fictie.