Een hoopvolle uitspraak in de ochtendshow op Radio 538. Zes op de tien patiënten met kanker worden ook weer genezen, aldus Caroline Tensen. Ze vertelde in het programma over de behandeling van kankerpatiënten in Nederland in aanloop naar de benefietshow 'Nederland Staat Op Tegen Kanker'. Kunnen medici deze hoopvolle cijfers bevestigen?

Het integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) houdt zo'n beetje alle cijfers bij die betrekking hebben op de behandeling en genezing van kanker in Nederland. Welke tumorsoort komt het vaakst voor? Welke kankersoort is het beste te behandelen én hoeveel patiënten overleven kanker op jaarbasis? Otto Visser van het IKNL geeft uitleg: “Op basis van de meest recente cijfers kunnen we zeggen dat ongeveer 64 procent van alle patiënten vijf jaar na de diagnose nog in leven is.”

Dat lijkt dus zo klaar als een klontje, maar er moet een kanttekening bij geplaatst worden. Niet iedereen uit die groep is na vijf jaar daadwerkelijk genezen. Een deel daarvan overlijdt daarna alsnog. “De groep patiënten die tien jaar na de diagnose nog in leven is beslaat nu 54 procent.” De cijfers zijn dus op verschillende manieren te interpreteren. 

Verschillende vormen van kanker

Emiel Voest, medisch directeur en oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, geeft uitsluitsel. “Op dit moment is het inderdaad zo dat meer dan 60 procent van de mensen met de diagnose kanker het kan overleven. Als je gaat kijken naar de individuele vormen van kanker dan zie je dat daar nog wel grote verschillen in zitten”, aldus Voest. Zo zijn vormen als huidkanker en teelbalkanker veel beter te behandelen dan longkanker en alvleesklierkanker. 

Dus: feit of fictie? In algemene zin kan er gesteld worden dat, vijf jaar na de eerste diagnose, 64 procent van de patiënten nog in leven is. Daarmee is de stelling een feit. Het gedeelte van de patiënten dat daarna nog overlijdt is aanzienlijk klein. Oncoloog Voest hoopt op 100 procent genezing in de toekomst, maar stelt ook: “Kanker blijft een hele onvoorspelbare ziekte. Gelukkig weten we steeds meer van kanker maar door onderzoek moeten we écht meer te weten komen om die doelstelling te verwezenlijken.”   

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.