Het streven om binnen vijf jaar in heel Nederland gebruik te kunnen maken van het supersnelle en stabiele 5G-netwerk, loopt mogelijk flinke vertraging op. De veiling van zogeheten 5G frequenties zou eind 2019 moeten plaatsvinden, maar staatssecretaris Keijzer waarschuwt dat dit mogelijk maanden later wordt.

Op dit moment is het zo dat 5G niet uitgerold kan worden in de noordelijke helft van Nederland omdat dit de mogelijkheden van Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD zou bemoeilijken. De frequenties zouden de opvang van dataverkeer, die in het Friese Burum plaatsvindt, verstoren.

Inlichtingendiensten claimen frequenties

Het snelle netwerk is volgens experts noodzakelijk om bijvoorbeeld auto’s zelfstandig te later rijden, te opereren op afstand of drones in te zetten in de landbouw. Maar inlichtingendiensten claimen de frequenties die nodig zijn om 5G te laten werken. Voorlopig is hiervoor nog geen oplossing. Een ander punt dat voor vertraging zorgt is de voorgenomen fusie tussen Tele2 en T-Mobile. Deze fusie moet eerst goedgekeurd worden door de Europese Commissie en dat is tot op heden nog niet gebeurd.

Luister & lees ook:

De Nederlandse overheid wil de frequenties veilen, iets wat miljarden op kan brengen. Partijen als KPN willen zo snel mogelijk in het hele land hun snelle diensten aanbieden. Daarvoor is snelle aanleg van 5G noodzakelijk. Nederland mag bij de aanleg van dit netwerk geen averij oplopen, aldus KPN. Ook de gemeente Amsterdam wil tijdens het EK voetbal in 2020 over 5G kunnen beschikken. Maar het is onzeker of dit lukt.

reactie
clock 05-06-2018 12:27

Reactie KPN:

Nederland loopt volgens KPN voorop in de wereld met beste mobiele 4G-netwerken, zowel qua dekking als qua snelheid. Mede hierdoor digitaliseert Nederland sneller dan de ons omliggende landen. In Nederland is de meest ideale frequentieband voor 5G helaas niet beschikbaar. Het is van belang voor Nederland dat er zo snel als mogelijk duidelijkheid komt over hoe deze frequentieband in de komende jaren beschikbaar komt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.