Uit onderzoek blijkt dat de straling van 5G-netwerken mogelijk schadelijk kan zijn, maar de meningen over hoe dat te interpreteren zijn flink verdeeld. Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt nu of de huidige stralingsnormen vastgelegd moeten worden in een wet. Limieten op straling van zendmasten zijn nu nog niet wettelijk vastgelegd. Het nieuwe 5G-netwerk moet vanaf 2020 in gebruik worden genomen.

De aanleg van het 5G-netwerk gaat gepaard met een hoger aantal antennes. Dat komt omdat het netwerk een hoge capaciteit heeft, maar over een kortere afstand kan zenden. Voor een landelijke dekking zijn dus meer antennes nodig. 

Het AD maakte melding van het plan van het ministerie om de normen wettelijk vast te leggen. "Wij willen zoveel mogelijk zekerheid voor burgers dat elektromagnetische velden van de antennes geen bedreiging vormen voor de gezondheid in de leefomgeving, ook als er sprake is van meerdere antennes in de directe omgeving", aldus het ministerie.

'5G-netwerk voldoet aan limieten'

"We houden ons in Nederland aan alle geldende blootstellingslimieten", vertelt Monique Beerlage van het Kennisplatform Elektromagnetische Straling. Het platform heeft als taak de samenleving te informeren over wetenschappelijke onderzoeken rond straling van zendmasten.  Het aankomende 5G-netwerk voldoet volgens Beerlage ook aan de limieten. "Voor zover we nu kunnen overzien, is alles in orde." 

Beerlage vertelt dat sommige onderzoekers aanwijzingen vinden voor schadelijke effecten van 5G. "We weten alleen niet waar dat aan ligt. Wetenschappers weten niet hoe ze dat moeten duiden." Dat leidt er toe dat sommige wetenschappers vinden dat er niets aan de hand is, maar dat anderen zich wel zorgen maken om 5G.

'Stralingsintensiteit is hoger'

Oud-natuurkundige Leendert Vriens van StopUMTS.nl is iemand die zich grote zorgen maakt. Eerder zat hij in de klankbordgroep van het Kennisplatform Elektromagnetische Straling, maar daar stapte hij uit. Volgens Vriens is de steeds hoger wordende stralingsintensiteit een probleem. "Dat geldt niet alleen voor 5G, maar ook voor de 4G en 3G die er nu al zijn." 

Doordat de hogere frequentie van 5G minder goed door muren heen gaat, moeten antennes dichterbij 'leefgebied' worden geplaatst. "Je hebt meer last van een antenne in een bushokje, dan van de straling uit een zendmast", zegt Vriens. Zelf heeft hij al een tijd gezondheidsklachten: "Vermoeidheid, burnout-klachten, slapeloosheid, maag-darmklachten: zelf weet ik zeker dat dat door straling komt."

Lees ook

Emotioneel onderwerp

Voor Monique Beerlage en het Kennisplatform is het een lastige situatie. "Het is een emotioneel onderwerp. Mensen die elektrogevoelig zijn, en aangeven dat ze problemen met hun gezondheid krijgen, hebben echt concrete klachten", vertelt zij. "Wij kunnen niet bewijzen dat het door straling komt, maar kunnen dat ook niet ontkrachten." Criticus Leendert Vriens ziet dat anders: "De tabaksindustrie heeft ook lang volgehouden: het is niet bewezen. Dat is met asbest ook gebeurd. Met straling gebeurt nu hetzelfde."

Volgens Beerlage is het de taak van het Kennisplatform om waakzaam te blijven, ook nu concrete zorgen rond 5G volgens haar niet nodig zijn. "Er zijn aanwijzingen gevonden over schadelijke effecten, dus we houden de wetenschappelijke gevolgen goed in de gaten."

info
clock 27-03-2018 16:16

Waarschijnlijk hoef je je nog niet druk te maken om 5G-straling. Het is wel een feit dat overal om ons heen apparaten straling uitzenden. Ben je daar gevoelig voor, of maak je je zorgen? Dit zijn een aantal tips die de hoeveelheid straling in je huis kunnen verminderen:

- Hou je mobiele telefoon 's nachts uit je slaapkamer. En leg hem absoluut niet op je nachtkastje!

- Draag je telefoon ook liever niet te lang op je lichaam. Hoe dichter de straling bij je lichaam komt, hoe sterker de effecten kunnen zijn.

- Bij het maken van verbinding zendt je telefoon de meeste straling uit. Wacht dus tot je iemand aan de lijn hebt, voor je je telefoon bij je oor houdt.

Zet een tijdschakelaar op je draadloze router, zodat deze 's nachts uit staat. Zo voorkom je dat je dan aan deze straling wordt blootgesteld.

- Wikkel aluminiumfolie om de antenne van je router. Dit houdt straling tegen. Controleer dan wel of je internetverbinding nog steeds goed genoeg is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.