Slimme robots kunnen het werk van boeren makkelijker maken. Maar willen boeren daar wel aan? Martin Scholten is algemeen directeur Animal Sciences Group (Universiteit Wageningen) en zet zich in om landbouw te verbinden met wetenschap.

Milieuvriendelijk 

Volgens Scholten moéten boeren wel innoveren om te kunnen bijven bestaan. "De manier waarop de maatschappij naar landbouw kijkt, is veranderd. Als je naar het debat kijkt, zie je een toenemende zorg om het landschap, dierenwelzijn en het klimaat. En er zijn zorgen om de kwaliteit van de producten." Dat is waar Scholten zich op concentreert. "Steeds meer boeren zien ook dat het over een andere boeg moet. Gelukkig zijn er allerlei technologieen om dat ook mogelijk te maken."  

Scholten werkt aan precisietechnologie: op data gedreven robotica. Zo kun je bijvoorbeeld een drone in de lucht sturen om te zien waar het gras groen groeit, en kun je een koe naar precies dat stukje gras sturen. Dat kan via een halsband. "Elke koe heeft een soort halsband met een sensortje dat bepaalt hoeveel de koeien bewegen. Je kunt de koe aan de hand van een klein prikkeltje precies leren waar het op dat moment sappig grazen is. Zo hoeft de boer ook niet het gras te maaien en wordt de koe naar het voer gebracht, in plaats van andersom." En er is meer: "De halsband kan ook precies meten hoeveel de koe loopt, slaapt en eet. Op het moment dat dat gedrag afwijkt, kun je naar de koe toe om hem aandacht te geven."  

Kijk & lees ook:

Waardering

Volgens Scholten wordt de technologie nog op kleine schaal toegapst. Toch realiseren veel boeren volgens Scholten wel de noodzaak om te veranderen, maar speelt de argwaan van de maatschappij ook een rol in het niet overstag gaan tot innoveren. "Er is veel kritiek op boeren. Jammer genoeg zijn de boeren die bezig zijn met innovaties om het allemaal beter te doen, vatbaarder voor die kritiek, omdat ze daar keihard voor werken en er veel in investeren. De boeren die het nauw nemen met dierenwelzijn en milieu zijn immuun voor die kritiek. Meer waardering voor boeren die vernieuwen zou terecht zijn." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.