Het is misschien wel de ideale oplossing voor kinderen die last hebben van een scheiding: het buddysysteem. Kinderen met gescheiden ouders worden aan een student gekoppeld die in dezelfde situatie heeft gezeten.

In EenVandaag een gesprek met oprichtster van het buddysysteem Marscha Pinedo, kindertherapeut en zelf kind van gescheiden ouders. “Het idee is ontstaan uit het feit dat veel kinderen zich alleen voelen wanneer ouders gaan scheiden. Ze moeten vaak een kant kiezen of komen tussen de ouders in te staan. Een buddy is een luisterend oor en kan adviezen geven.” 

Jan Buitelaar, hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie, vindt het systeem een goed idee. “Dit zou op een veel grotere schaal gedaan moeten worden. Dit is voor een kind veel beter in de verwerking. Een echtscheiding is vaak enorm stressvol voor een kind. Ze kunnen enorm ongelukkig worden.” 

We gaan ook langs bij het buddykoppel Thijs (13) en Yannick (24). Zij zijn sinds september een koppel en vertellen over hun ervaringen en wat er nou zo fijn is aan een buddy. In Radio EenVandaag spreken we met buddykoppel Jennifer (21) en Brechtje (11).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.