Het is niet leuk als je ouders gaan scheiden, maar 'elk nadeel heeft een voordeel'. In de podcast 'Papa en mama zijn gescheiden' geven zes kinderen tips aan andere kinderen hoe ze voordeel kunnen halen uit de breuk.

1. Maak je geen zorgen

Seger (11): "Maak je geen zorgen. Het is niet eng als je ouders gaan scheiden. Het kan echt goed uitpakken, zoals bij mij het geval was. Als ze veel ruzie maken is het zelfs beter dat ze uit elkaar gaan. Dus wees niet bezorgd."

2. Praat over de scheiding

Rox (15): "Praat over de scheiding. Het helpt echt. Ik begreep er niks van in het begin. Door het erover te hebben, ben ik gaan begrijpen waarom het in mijn situatie toch beter was dat ze gingen scheiden. Het hoeft trouwens niet met je ouders te zijn, het kan ook met iemand anders."

3. Je ouders tegen elkaar uitspelen

Of het helemaal eerlijk is, kun je je afvragen, maar veel kinderen maken er dankbaar gebruik van als gescheiden ouders niet veel contact met elkaar hebben. De ouders van Roderick (17) hadden een vechtscheiding: "Ze praten niet met elkaar. Ze komen er dus nooit achter of je iets van de ander mag of al hebt gekregen. Daardoor kun je bijna altijd je zin krijgen."

Ook Nasir (12) gebruikt die tactiek: "Je wilt bij iemand logeren en je vader zegt: het mag van mij als het van je moeder mag. Je kunt er op gokken dat ze het niet bij elkaar checken (althans niet zo vaak als ouders die in hetzelfde huis wonen) en tegen je vader zeggen dat je toestemming hebt."

En Lynn (13) doet het ook: "Van mijn moeder mocht ik geen racefiets, dus ik ging naar mijn vader. Hij zei: alleen als je die fiets zelf betaalt. Kijk, dan mag het dus wel. Ik wil ook graag een longboard. Dan doe ik het weer."

4. Pak het goede moment

En nog een aanvulling van Rox (15) op de derde tip: pak het goede moment. "Stel je loopt met een van beide ouders door de stad en je weet dat ze niet heel erg bijhouden wie je kleding betaalt. Dan kun je voor de etalage laten merken dat je een paar schoenen heel graag wil hebben. Als ze in de juiste bui zijn dan kun je ze zomaar krijgen."

Automatische voordelen

Naast de vier tips hierboven, waar je nog een beetje moeite voor moet doen, zijn er ook dingen waar je helemaal niks voor hoeft te doen als kind:

  • Twee keer je verjaardag vieren.
  • Twee keer zakgeld (hoewel dat helaas niet voor iedereen geldt, sommige ouders stemmen het af).
  • Twee keer Sinterklaas vieren.
  • Twee keer een speciaal kerstfeest.
  • Vaker op vakantie. Rox: "Ik ga nu een week langer dan toen ze samen waren."
  • Een extra nieuwe kamer inrichten in het nieuwe huis van de ouder die vertrok. Rox: "Vond ik echt heel leuk!"
  • Meer een-op-een-tijd met je ouders, omdat de ander niet ook thuis is.
  • Een extra huis om naar toe te gaan, als je het even gehad hebt bij de een. Roderick: "Je kunt van 'thuis' naar 'thuis' gaan."
  • Een stiefmoeder die ook migraine blijkt te hebben, net als jij en die je dus goed kan helpen. Lynn: "Dat is echt een voordeel!"
  • Stiefopa's en stiefoma's, die jou heel leuk vinden en misschien wel een huisdier hebben. Lynn: "Mijn eigen opa en oma hebben geen huisdieren." Boaz: "Ik ben het eerste en enige kleinkind van mijn stiefopa. Hij is heel trots op me."

Wat is het grootste voordeel van gescheiden ouders hebben? Daar hoeft Lynn niet lang over na te denken.
info

Podcast 'Papa en mama zijn gescheiden'

In de podcast Papa en mama zijn gescheiden hoor je wat kinderen zélf vinden van de scheiding van hun ouders. Zes kinderen vertellen openhartig over het doen stoppen van ruzies en de bijzondere wijze waarop ouders het nieuws soms brengen. Papa en mama zijn gescheiden luister je in Spotify, iTunes, Google Podcasts en de app en website van Radio 1.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.