Alle huizen hebben per 1 januari een energielabel gekregen. Maar de invoering van het energielabel zorgt voor een storm van kritiek en voor grote chaos bij de aanvraag. Het werkt fraude in de hand en zorgt volgens critici niet voor een massale isolatie van huizen. En daar was het allemaal om te doen.

De onzorgvuldige invoering van het energielabel is een noodsprong van minister Blok van Wonen om een Europse miljoenenboete te ontlopen. Huizenbezitters moeten met foto’s van dubbel glas of zuinige HR-ketel bewijzen hoe energiezuinig hun huis is. Het doe-het-zelf-energielabel is al vergeleken met een automobilist die zelf zijn apk-keuring uitvoert. Bovendien bestaat de vrees dat eurocommissaris Frans Timmermans het energielabel binnenkort weer afschaft: hij heeft al laten weten energielabels achterhaald te vinden.

In EenVandaag een gesprek met Marjan Minnesma van Urgenda, organisatie voor duurzaamheid. Ook spreken we met isolatiespecialist Frank de Vries.

Op Radio EenVandaag reageert advocaat Gerben Schut. Is de boete waarmee wordt gedreigd wel rechtsgeldig?

-Huiseigenaren ontvangen voorlopig energielabel. Luister een eerdere reportage van Radio EenVandaag terug

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.