Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het huidige wetsvoorstel over de Wajong van VVD-staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, blijkt uit een rondgang van EenVandaag.

De nieuwe wet zoals Van Ark het voor zich zag, moest leiden tot één regeling in plaats van de huidige drie verschillende regelingen. Naast lof voor het wetsvoorstel, dat onder andere studeren makkelijker maakt, was er Kamerbrede kritiek op het voorstel het zogenaamde garantiebedrag tot 2 maanden te beperken.

Binnen 2 maanden nieuwe baan

In het voorstel van Van Ark zouden Wajongers die hun baan verliezen, alleen recht hebben op een compensatiebedrag als ze binnen 2 maanden een nieuwe baan hebben gevonden. Verschillende oppositie-en coalitiefracties vonden deze termijn te kort, bleek gisteravond tijdens een urenlang debat in de Tweede Kamer.

SGP en Forum voor Democratie hebben vandaag een gewijzigd amendement ingediend waarin ze voorstellen de termijn van het garantiebedrag te verlengen tot 1 jaar. Navraag van EenVandaag leert dat ook de vier coalitiepartijen dit steunen. Dat betekent dat staatssecretaris Van Ark haar wetsvoorstel moet aanpassen.

Lees ook

'Ook 1 jaar niet voldoende'

Oppositiepartij PvdA vindt verruiming tot 1 jaar niet voldoende, zei Tweede Kamerlid Gijs van Dijk in Radio EenVandaag: "Uit cijfers die de staatssecretaris zelf naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat mensen met een arbeidsbeperking moeite hebben om een baan te vinden. Gemiddeld duurt het zeker 2 jaar voordat tweederde van de groep weer een baan heeft, dus die hebben echt even de tijd en begeleiding nodig om iets nieuws te vinden. Als je die garantie op je inkomen tot een jaar verkort, dan is dat nog steeds veel te weinig."

De PvdA pleit voor een garantiebedrag van minimaal 2 jaar. De stemming over het wetsvoorstel staat voor dinsdag op de agenda van de Tweede Kamer. Een aantal oppositiepartijen wil heropening van het debat. Gijs van Dijk: 'De staatssecretaris heeft het eigenlijk teruggegeven aan de Tweede Kamer. Er is nu een voorstel uit de Kamer gekomen; het zou heel gek zijn om dinsdag zonder debat hierover te stemmen'.

info

De Wajong is een uitkering voor mensen die op jonge leeftijd al een beperking of handicap hebben. Ze krijgen 70 procent van het minimumloon, dat met werk aangevuld kan worden tot 100 procent of meer. Ongeveer 245.000 mensen hebben een Wajong-uitkering; de helft daarvan is in staat te werken.

Gijs van Dijk (PvdA) in Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.