Een meerderheid van de Kamer wil dat alle medisch specialisten voortaan in loondienst gaan werken. Dit blijkt uit een rondgang van EenVandaag. Ook D66 is hier nu voorstander van, zo blijkt uit hun vandaag gepresenteerde zorgvisie.

Het is een onderwerp dat door de jaren heen al vaker op de politieke agenda verscheen, maar door de corona-crisis weer heel actueel is geworden: de inkomens van medisch specialisten, met name die van vrijgevestigde specialisten. Door ze in loondienst te laten werken zou de prikkel voor mogelijke overbodige zorg weggenomen kunnen worden. Eerder al probeerde de linkse oppositie dit voor elkaar te krijgen, maar moties om dit te regelen haalden telkens bakzeil.

D66 nu ook voor

Het voorstel van D66 ligt gevoelig in de coalitie, waar namelijk is afgesproken dat het zorgstelsel voorlopig zo blijft als het is. Maar in de vandaag gepresenteerde zorgvisie zijn de sociaal-liberalen er glashelder over: medisch specialisten moeten wat de partij betreft voortaan allemaal in loondienst gaan werken.

Hierdoor is er nu een meerderheid in de Kamer om het vrije ondernemerschap van specialisten aan banden te leggen. Bij eerdere stemmingen bleken SP, Groenlinks, PvdA, PVV, PvdD en 50-Plus al voor het plan om alle artsen in loondienst te laten werken.

info

De belangrijkste punten uit de zorgvisie 'Gezonder Leven' van D66

  • Specialisten moeten in loondienst gaan werken.
  • Geen medische behandelingen waarvan het nut niet is bewezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kijkoperaties bij knieproblemen of het te snel plaatsen van buisjes bij kinderen met een oorontsteking.
  • Betere preventie. Hiervoor wil de partij een Nationaal Adviseur Gezond Leven aanstellen die zorgt dat kennis over preventie terecht komt bij mensen met een gezondheidsachterstand
Vera Bergkamp (D66)
Bron: ANP
Vera Bergkamp (D66): "De perverse prikkel om maar zoveel mogelijk te behandelen willen we uit het systeem halen."

Kwaliteit belonen

De regeringspartij richt in de allereerste plaats haar pijlen op de financiering van het zorgsysteem. Niet het aantal behandelingen moet leidend zijn, maar de kwaliteit, zo stelt D66-Kamerlid Vera Bergkamp. "De perverse prikkel om maar zoveel mogelijk te behandelen willen we uit het systeem halen. We gaan de kwaliteit van zorg belonen en niet het aantal behandelingen."

Hiervoor is volgens Bergkamp ook nodig dat alle specialisten voortaan in loondienst gaan werken. "Artsen krijgen meer ruimte om samen met de patiënt te beslissen welke zorg de meeste kwaliteit van leven biedt. We richten de tarieven daar ook op in. Dat kan ook tot de keuze leiden om juist níet te opereren."

Medisch specialisten: 'Meer controle en bureaucratie'

De medisch specialisten zelf reageren als door een wesp gestoken op de nieuwe plannen van D66. Vooral het voorstel om specialisten te verplichten in loondienst te gaan, valt totaal verkeerd. Volgens hen leidt dit alleen maar weer tot meer controle en bureaucratie.

Bovendien vindt voorzitter van de Federatie van Medisch specialisten Peter Paul van Benthem, dit voorstel een totaal verkeerd signaal in deze corona-crisis. "Wij hebben juist tijdens de crisis laten zien hoe goed wij kunnen werken als we niet constant verantwoording hoeven af te leggen voor wat doen, en het vertrouwen krijgen van de maatschappij. De specialist laat zich de vrijheid om zijn professionele vrijheid te nemen niet meer afnemen. Dit is wéér een voorstel om ons te controleren. Laat vertrouwen nou eens de basis zijn."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.