Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil niet dat NL-Alert het luchtalarm gaat vervangen. Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag.

Per 1 januari 2021 zou de sms-service NL Alert het luchtalarm in z'n geheel moeten vervangen, maar een Kamermeerderheid steunt een motie van VVD en CDA waarmee het luchtalarm behouden moet blijven. Onder andere PVV, GroenLinks, SP, PvdA en 50PLUS steunen de motie.

112 urenlang onbereikbaar

Gisteren was noodnummer 112 urenlang onbereikbaar door een telefoonstoring bij KPN. NL-Alert stuurde pas ruim een uur later een sms met een alternatief noodnummer. Dat bleek een fout nummer te zijn, namelijk het nummer van tiplijn van De Telegraaf. Ook kwam bij de sms niet bij alle Nederlanders op het zelfde moment aan.

VVD-Kamerlid Antoinette Laan maakt zich zorgen over het beperkte bereik van NL-Alert. Wat haar betreft mogen de palen van het luchtalarm niet weg voor dat er een goed werkend alternatief is. "Niet iedereen heeft de hele tijd een telefoon in de hand. We leren juist mensen af om bijvoorbeeld op de fiets naar je telefoon te kijken. En bijvoorbeeld in de regio Rijnmond heb je altijd een luchtalarm nodig bij bijvoorbeeld een grote giftige brand."

Geen ontvangst in uithoek

Bij een eerdere proef met NL-Alert bleek al dat in veel rurale gebieden een probleem was met ontvangst. Zo ontvingen veel mensen in afgelegen gebieden in Noord-Brabant en Flevoland het bericht niet. Antoinette Laan: "Op dit moment bereiken de SMS'jes zo'n 75 procent. Dat is niet voldoende, je zal maar bij die 25 procent horen."

Anderen ontvingen gisteren juist wel tien meldingen. Ook bij de aanslag in de Utrechtse tram van afgelopen maart liet het NL-Alert lang op zich wachten. Laan: "Zolang NL-Alert niet zaligmakend is, moeten we niet beginnen met het afbouwen van het luchtalarm. Doe dan èn èn."

info

Van luchtalarm naar NL-Alert: een overzicht

In 1952, tijdens de Koude Oorlog, kreeg Nederland een landelijk netwerk van sirenes. De dienst Bescherming Bevolking (BB) instrueerde de Nederlandse bevolking over wat te doen bij een bombardement.

In 1993 werd het oude systeem vervangen door het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) met 4.200 alarmpalen. Dit systeem werd ook gebruikt voor bijvoorbeeld gifwolken en grote branden. Maandelijks werd er getest.

Vanaf 1997 werd de sirene nog maar één keer per jaar getest, maar na de vuurwerkramp in Enschede werd dit besluit onderwerp van discussie. Sinds 2003 loeit de sirene iedere weer iedere eerste maandag van de maand.

In 2012 werd NL-Alert gelanceerd. Via een sms-service kon lokaal gealarmeerd worden met specifieke informatie over het incident. Door storingen is noodnummer 112 in 2012 drie keer onbereikbaar voor veel Nederlanders.

In 2020 moest NL-Alert het luchtalarm overbodig maken, maar grote delen van Nederland blijken nog onbereikbaar voor het alarmeringssysteem. De uitfasering van het luchtalarm wordt uitgesteld tot 2021.

Op 24 juni 2019 is 112 opnieuw onbereikbaar door storing bij KPN. Er wordt pas een uur later een NL-Alert gestuurd. Opnieuw krijgen vele Nederlanders geen sms. Een Kamermeerderheid eist behoud van het luchtalarm.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.