De druk op douaniers om hand- en spandiensten te leveren voor de georganiseerde misdaad neemt toe. Dat zegt staatssecretaris Menno Snel in reactie op elf ontslagen medewerkers sinds 2017. Hij noemt de belangen in de misdaad ‘enorm’.

Naar aanleiding van een reeks incidenten vroeg EenVandaag een overzicht van het aantal integriteitsschendingen op bij het Ministerie van Financiën. "Naarmate onze systemen beter en veiliger worden, weten we dat de druk op onze medewerkers toeneemt," zegt Snel. "Wij leren mensen die situaties te herkennen."

Rotte appels

In twee jaar tijd werden bij de douane elf strafontslagen aangezegd vanwege integriteitsschendingen en kwamen er 144 meldingen over niet-integer gedrag. Verantwoordelijk staatssecretaris Snel noemt iedere schending er een teveel. Maar stelt dat het 'onmogelijk' is om een 'clean sheet' te houden. "We hebben er altijd rotte appels bij. Die proberen we uit de organisatie te houden."

Lees ook

Onder druk van criminelen

Sinds 2015 wordt de douane met regelmaat opgeschrikt door integriteitsaffaires. De corrupte douanier Gerrit G. werd tot 14 jaar cel veroordeeld voor het doorlaten van drugstransporten. G. verklaarde dit onder druk van criminelen te hebben gedaan.

Snel zegt dat er sindsdien veel preventieve maatregelen zijn genomen. "We rouleren nu meer bij de douane. Vroeger wist je precies welke container je zou gaan checken, tegenwoordig laten we dat de computer willekeurig bepalen", legt Snel uit. "We doen nog veel meer, maar dat ga ik niet allemaal verklappen."

Brexit-douaniers

Door Brexit zijn 900 nieuwe douaniers nodig, die in veel gevallen alleen een verklaring omtrent gedrag (VOG) hoeven te overleggen. Criticasters noemen dit niet voldoende en pleiten voor een zwaardere screening met omgevingsonderzoek voor alle douaniers. "Aan de ene kant zou je zeggen, hoe strenger je screent hoe beter. Maar we weten ook uit het verleden dat medewerkers die streng waren gescreend, toch de fout in gingen", zegt Snel. "Je sluit het helaas nooit uit." De staatssecretaris zegt naar een mogelijke verscherping van de screening te kijken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.