SP-leider Lilian Marijnissen reageert kritisch op het nieuws van de komst van het hoofdkantoor van Unilever naar Rotterdam: "Elk bedrijf dat besluit zich in Nederland te vestigen is in principe natuurlijk welkom, maar ik ben er in die zin niet blij mee dat het onze samenleving 1,4 miljard euro kost, namelijk het afschaffen van de dividendbelasting. Unilever zegt zelf dat die dividendbelasting er niet toe deed. Het levert nauwelijks extra banen op. Het is het duurste banenplan dat ik ooit gezien heb”.

Zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen maanden flink gelobbyd om het hoofdkantoor binnen de landsgrenzen te houden. Unilever heeft al bijna negentig jaar een ‘duale structuur’ met hoofdvestigingen in zowel Rotterdam als Londen. Eerder kondigde het bedrijf aan verder te willen gaan met één hoofdkantoor, onder meer door kostenoverwegingen. De keuze voor Rotterdam heeft te maken met de mogelijkheden die Nederland heeft om een beschermingsconstructie in te bouwen tegen overnames. Daarnaast is het handelsvolume in Nederlandse aandelen van Unilever nu al groter dan de Britse aandelen van het concern.

Overnamebod van 134 miljard

Vorig jaar werd Unilever opgeschrikt door een overnamebod van liefst 134 miljard door het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz. Dit kon worden afgewend. Wel heeft de organisatie na het overnamebod besloten om de structuur van het bedrijf aan te passen.

Lange tijd stond duurzaamheid voorop, tegenwoordig probeert Unilever vooral ook de aandeelhouders te plezieren. Zo zijn de spreads, waartoe onder meer de margarines, verkocht aan investeerder KKR . Het bedrijf vindt dat die structuur te veel geld kost.“Op lange termijn is duurzaamheid misschien belangrijker, maar je moet ook je aandeelhouders tevreden houden. Dat is een korte termijnvisie, maar het zijn wel de eigenaren van je bedrijf”, verklaart beursanalist Corné van Zeijl. 

Geen gevolgen voor Britse werknemers

De keuze voor Nederland is een gevoelige klap voor de Britse regering, die ook na Brexit wil laten zien dat Groot-Brittannië een land is waar bedrijven graag in investeren. Unilever geeft aan dat het vertrek van het hoofdkantoor uit Londen niet betekent dat Groot-Brittannië niet meer belangrijk is voor het bedrijf. 

Unilever heeft meer werknemers in Groot-Brittannië dan in Nederland (7300 tegen 3100) en heeft in beide landen belangrijke onderzoeks- en ontwikkelafdelingen. De veranderingen hebben volgens hen geen gevolgen voor de werknemers in beide landen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.