SP-leden vinden dat de SP meer aandacht moet hebben voor de thema’s klimaat en integratie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 500 leden van de partij. Vorige week stapten een aantal leden van de partij op uit onvrede met het partijbestuur. Een van hun kritiekpunten was dat de partij onvoldoende zichtbaar is op dergelijke thema’s.

Negen op de tien (92%) leden vinden het een goede zaak dat de partij veel aandacht heeft voor de zorg, maar velen vinden dat de partij nu ’teveel lijkt op een one-issue partij’. Meer dan de helft (55%) van de SP-leden vindt dat er meer aandacht moet zijn voor klimaat, en de grootste groep (53%) vindt dat de partij een duidelijker standpunt moet innemen als het gaat om integratie en immigratie. Van een derde (35%) hoeft dat niet. 

SP concurreert met GroenLinks en PVV

Een duidelijk standpunt innemen op dergelijke thema’s zonder kiezers te verliezen, is voor de SP een lastige opgave. Uit De Peiling blijkt dat de SP concurreert met een breed scala aan partijen. Een deel van de kiezers die SP stemmen, overweegt ook andere linkse partijen GroenLinks en de PvdA. Een andere groep SP-kiezers overweegt juist ook de PVV. Andersom kan de SP ook bij al deze partijen kiezers winnen.

Een ander kritiekpunt van de opstappers was dat er binnen de partij te weinig discussie mogelijk is. Drie op de tien (29%) van de deelnemende leden zijn het daarmee eens. 55 procent vindt dat er voldoende ruimte is voor discussie, 17 procent weet het niet.

GroenLinks houdt zetels vast

GroenLinks weet de virtuele winst van een maand geleden vast te houden. De partij noteert deze maand opnieuw 18 zetels. Het CDA (17), de PVV (16) en D66 (15) staan dichtbij. Op eenzame hoogte staat nog altijd de VVD: die partij haalt deze maand 32 virtuele zetels.

Opstappende leden spelen de SP en 50PLUS vooralsnog nauwelijks parten. De partijen staan deze maand op respectievelijk 11 en 5 zetels. In beide gevallen is dat één minder dan in april. Vorige maand verloren beide partijen ook een zetel.

De hele uitslag van deze maand is als volgt:

 • VVD: 32 (-1)
 • PVV: 16 (+2)
 • CDA: 17 (+2)
 • D66: 15 (+1)
 • GL: 18
 • SP: 11 (-1)
 • PvdA: 8 
 • CU: 6 (-1)
 • PvdD: 7
 • 50PLUS: 5 (-1)
 • SGP: 3
 • DENK: 3
 • FvD: 9 (-1)
over dit onderzoek
clock 29-05-2018 09:48

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1045 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 25 tot en met 28 mei 2018. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%. Aan het onderzoek onder het Opiniepanel, gehouden op 28 en 29 mei, deden 589 SP-leden mee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.