Koning Willem-Alexander klonk optimistisch in de troonrede van dit jaar, want de economie groeit weer. Ondanks dat benadrukte hij dat dit niet voor alle groepen in de samenleving voordelen oplevert. Een boodschap die ook voor de sociale partners van belang is. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en de vakbonden FNV en CNV kwamen er samen niet uit in hun onderhandelingen, maar zitten nu in de speciale radio-uitzending ‘Prinsjesdag op 1’ weer samen aan tafel. De voorzitters kijken samen vooruit, maar ook terug naar de troonrede die vandaag werd uitgesproken.

De werkgevers

Hans de Boer van VNO-NCW geeft aan dat we eerst ook mogen vieren dat het goed gaat met de economie. “De ongelijkheid neemt niet langer toe. Meer mensen zijn aan het werk, laten we dat eerst noemen. Daarna moeten zoveel mogelijk mensen ook van de economie profiteren.” Michaël van Straalen van MKB-Nederland vind dat dit moet gebeuren in een goede samenwerking: “In collegialiteit moeten werkgever en werknemer samen bouwen aan de nieuwe arbeidsmarkt. Die gaat namelijk radicaal veranderen.”

De werknemers

“Lang niet iedereen profiteert mee van de economie in dit land. De economische groei moet in dienst gaan staan van alle burgers,”  zegt Han Busker van de FNV. Maurice Limmen van CNV is dat met hem eens: “De onzekerheid in de maatschappij wordt steeds groter, en er zijn steeds meer zorgen over baanzekerheid. Daar moeten we wat aan doen, en daar hadden we ook graag afspraken over gemaakt in de onderhandelingen.”

De toekomst

De partners spraken ook hun verwachtingen uit voor de toekomst. Verwachten zij nog nader tot elkaar te komen? Van Straalen van MKB ziet het nog wel goed komen: “Zonder enige twijfel zal het nog wel ontdooien. Het is in ons aller belang om elkaar te vinden. Als dat niet lukt, is dat heel vervelend.” Han Busker van de FNV heeft vooral tijd nodig: “We moeten nadenken over hoe wij verder willen met het proces.” Vooral de politieke toekomst van het land gaat ook invloed hebben. “WE moeten afwachten wat het nieuwe kabinet gaat doen, dan ziet de wereld er ook weer heel anders uit,” aldus Limmen van CNV.