Snurken is een groot maatschappelijk probleem. Nederland telt zo’n 4 miljoen chronische snurkers. 60% van deze snurkers is man, 40% vrouw. In de zomer zouden er 1 miljoen meer snurkers zijn, hoe zit dat?

Snurken is het zagende, knorrende geluid dat iemand kan voortbrengen tijdens zijn of haar slaap. Het wordt veroorzaakt door lucht die de zachte delen van de neus, mond en keelholte laat vibreren. Ongevaarlijk, tenzij het gepaard gaat met slaapapneu, maar wel vervelend voor de mensen om je heen.

Volgens de Kliniek voor Snurken en Apneu zullen er tijdens de warme zomermaanden straks 1 miljoen snurkers meer zijn dan normaal. Dat komt vooral omdat we in de zomer slechter slapen.

Wat is er tegen te doen? EenVandaag gaat te rade bij dokter Hans Hamburger van het Boerhaave Medisch Centrum en spreekt met Libelle-dokter Rutger Verhoeff over zijn ervaringen met neuspleisters, snurkhoofdbanden en snurkbeugels. Hoe komen we zo stilletjes mogelijk de zwoele zomernachten door?

We spreken ook met Binne Zwanenburg over de impact die het snurken op zijn leven en dat van zijn omgeving heeft.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.