Een rollator die je de weg wijst en je uitdaagt om te gaan dansen. Waarmee je de oefeningen van de fysiotherapeut kunt doen. Die familieleden een waarschuwinig geeft als je valt en precies bijhoudt hoe het echt met je gaat. Dat is met recht een slimme rollator. Maak kennis met LEA, een robotgestuurde rollator die mensen hun vrijheid terug wil geven.

Maja Rudinac, directeur van Robot Care Systems won in 2015 een grote geldprijs om haar idee voor een slimme rollator uit te werken. Anno 2018 is rollator LEA een feit. Er wordt her en der met haar geoefend in revalidatiecentra en verzorgingshuizen.

De volgende stap is LEA beschikbaar maken voor iedereen die haar nodig heeft. "Lea is er niet voor iedere opa of oma die een rollator heeft. Ze is er speciaal voor mensen met spierziekten zoals Parkinson of mensen die revalideren. We willen proberen mensen uit hun rolstoel te krijgen en weer uit te dagen te gaan lopen. Ze moeten dus wel in staat zijn om te gaan lopen", vertelt Maja Rudinac.

LEA is nu nog erg prijzig, maar Rudinac is in gesprek met zorgverzekeraars en gemeenten om haar voor iedereen beschikbaar te maken. "Ze is al wel te huren voor 320 euro per maand en steeds meer instellingen hebben haar staan om te proberen."

Het idee voor de robotgestuurde rollator

De directeur van Robot Care Systems wilde robotica op een positieve manier inzetten in de zorg. Ze wilde iets ontwikkelen dat mensen een stukje zelfstandigheid terug zou geven. "Dat is met LEA gelukt. Mensen kunnen weer zelf een stukje lopen en bijvoorbeeld iets pakken waar ze normaal hulp voor zouden inroepen," zegt Rudinac.

De toepassingen voor LEA worden nog steeds uitgebreid. Sinds kort kunnen er ook oefeningen mee worden gedaan. "We hebben samen met een gerenommeerd revalidatiecentrum een pakket aan oefenigen geprogrammeerd in de robot. Nu kun je ook de oefeningen van de fysiotherapeut met haar doen." In de toekomst wil Rudinac LEA voor veel meer mensen geschikt maken. Voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand of mensen die revalideren na een ongeluk bijvoorbeeld.

LEA weet hoe het echt met patient gaat

De robotgestuurde rollator heeft veel toepassingen. Ze helpt mensen met lopen door ze steun en instructies te geven. Ze daagt uit om te gaan bewegen, geeft een waarschuwing als iemand valt en houdt precies bij hoe het revalidatieproces verloopt. Volgens Rudinac is dat de mooiste toepassing. "Aan de hand van alle data die ze verzamelt vertelt ze ons hoe het echt gaat met mensen. Veel meer dan een patiënt zelf vertelt op een consult bij een arts. LEA weet hoe iemand echt loopt of oefent, of iemand vooruit gaat of juist achteruit."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.