Machines waarmee je communiceert zonder dat je als mens door hebt dat het een machine is, is de heilige graal in de robotica. Dat kan grote voordelen opleveren in de zorg, bijvoorbeeld de ouderenzorg. 

Maar ook bedrijven als Amazon en andere grote clubs kunnen niet wachten tot ze hun klantencontacten helemaal geautomatiseerd hebben, maar dan moet de klant zich wel serieus genomen voelen en niet het idee hebben dat ie aan het lijntje gehouden wordt door een goedkope robot. 

Daarom wordt de zogenaamde "Turing Test" in het leven geroepen voor robots. Deze test wordt met succes afgelegd als een mens niet in de gaten heeft dat er sprake is met contact met een robot in plaats van een mens.

In China gaan ze het hardst met deze vorm van AI (kunstmatige intelligentie), daar zijn nu de resultaten bekend gemaakt van een groot experiment met een kunstmatig intelligente machine, 61% van de deelnemers stonk erin. Die dachten dat ze met een mens communiceerden terwijl het een robot was. Dit is een aanzienlijke steiging: scores van 35% golden tot nu toe al als goed.

Maar hoe is die Chinese chatrobot dan zo goed geworden? Dankzij sociale media! De wetenschappers ‘voerden’ de robot met 23.000 tweets die ze stuk voor stuk een emotionele waarde hadden gegeven. Grappig, lief, leuk, boos, verdrietig enzovoorts.  Deze 'emotion classifier' gebruikte de robot zelf weer om te leren. De chatting robot gebruikte miljoenen tweets om slimmer te worden.