Je kunt er de klok op gelijk zetten: september betekent staan in de trein. De NS laat vandaag weten zo'n 35 miljoen reizigers te verwachten in september, een record.

Deze reizigers zullen rekening moeten houden met een gebrek aan zitplaatsen, met name in de spits. De NS roept mensen dan ook op om de spits zoveel mogelijk te mijden. Zo hoopt de NS het aantal reizigers in de spits te beperken."Dit hoort er helaas bij in Nederland", zei de NS vanochtend op NPO Radio 1 bij monde van woordvoerder Erik Kroeze.

Sprinters

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de NS beter had kunnen anticiperen op deze drukte en dat er eerder meer sprinters besteld hadden moeten worden. Het probleem manifesteert zich met name in de spits en in Sprinters. De NS heeft wel ingezet op intercity's maar niet op voldoende sprinters.

De drukte in september is een direct gevolg van het gebrek aan Sprinters, meent Rover. We praten in de uitzending met woordvoerder Sanne van Galen van de reizigersorganisatie.

Piekdrukte

Professor Wijnand Veeneman van de TU Delft, expert op het gebied van infrastructuur en openbaar vervoer, zegt dat het een onvermijdelijk probleem is. "Er zijn in september altijd meer reizigers omdat de universiteiten en hogescholen weer beginnen. Die studenten wonen nog niet allemaal in de stad waar ze studeren en dus reizen ze veel."

"Dit jaar komen daar de MBO-studenten bij die ook een OV-kaart hebben gekregen", zegt Veeneman. Die piek is eigenlijk niet te vermijden en volgens Veeneman ook niet op te lossen met de inzet van meer treinen. Als je echt een zitplaats wil garanderen moet er heel veel geld bij, redeneert hij. Dat komt dan óf van de staat, óf het treinkaartje wordt veel duurder. "En daarmee los je dan een probleem op dat zich maar een uurtje per dag voordoet."

Een betere spreiding van de reiziger zou het probleem wel oplossen. Of mensen moeten accepteren dat ze zullen moeten staan.

Buiten de spits

Het is niet de eerste keer dat er drukte wordt verwacht op het spoor. Vorig jaar deed de NS een oproep aan de universiteiten en het hoger onderwijs om het eerste college na de spits te laten beginnen. Hierdoor zouden studenten buiten de spits gaan reizen en zou het probleem worden opgelost.  Maar universiteiten en hogescholen voelden zich niet geroepen om het probleem van de NS op te lossen. 

Een spreiding van reizigers zou niet alleen de drukte in de trein tegengaan, maar ook de drukte op de weg. Maakt Nederland wel genoeg werk van de flexibele werkweek?