Gedoe op sociale media vandaag over dit persbericht van de NS waarin de NS waarschuwt voor bomvolle treinen: 35 miljoen reizigers in september! Als dat gebeurt, is dat een record, en niet echt een record om te vieren.

En zo kregen we een beetje een deja-vu gevoel. Want het lijkt ieder jaar wel hetzelfde liedje. Het einde van de vakantie, een aantrekkende economie, dalende werkloosheid. En dit jaar een nieuwe factor, het feit dat sinds dit jaar MBO-studenten ook een OV-jaarkaart krijgen.

Staan in het vliegtuig

Wat is het gevolg van dat record komende maand? Vooral dat het wat minder comfortabel wordt, we moeten namelijk gaan staan. De Volkskrant komt daarom vandaag met allemaal tips om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Maar volgens de NS moeten we die staanplaatsen gewoon accepteren.

NS topman Roger van Boxtel zei het vorig jaar ook al, een zitplaats is gewoon niet te garanderen. Terwijl dik twintig jaar geleden werd gezegd dat dat allemaal wel goed zou komen. Maar twintig jaar later moeten we nog steeds staan. En dat is de normaalste zaak van de wereld geworden. Sterker nog, zelfs luchtvaartmaatschappijen roepen steeds vaker dat staanplaatsen ook in het vliegtuig de toekomst zijn.

Duurt lang

Het probleem duurt al zo lang, dat de vraag opkomt of de NS niet gewoon tekort schiet. De meningen hierover zijn verdeeld. Er is al jaren veel kritiek op de NS, dat ze te weinig materiaal hebben, dat ze het te laat bestellen, dat ze tijdens de drukte ineens veel materiaal in onderhoud hebben. En presentator Arjen Lubach twittert: Storm, hitte, einde van de vakanties. Hele onvoorspelbare elementen waar de NS mee te maken krijgt.

Het is niet zo dat de NS niks doet. Dit jaar hebben ze 200 rijstellen extra en krijg je extra korting als je de spits mijdt. Maar topman Roger van Boxtel zegt ook, en dat is natuurlijk heel slim tijdens de formatie, dat er extra geld moet komen voor de infrastructuur. Want ons spoorwegennet hoort bij de meest intensief gebruikte netten ter wereld. Terwijl het qua punctualiteit ook bij de top van de wereld hoort.