Veiligheidsonderzoeker Bas van den Heuvel meent dat de schipholbrand, waarbij elf gedetineerde illegalen overleden, niet is veroorzaakt in cel 11. Nieuwe camerabeelden tonen dat de brand elders moet zijn ontstaan. 

Vrijdag doet de rechter uitspraak in deze zaak die al sinds 2005 speelt. In 2007 werd de 25-jarige Libiër Ahmed Al-J. veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Al-J. heeft op de avond van de brand een nog brandende sigaret weggeschoten, waardoor de brand zou zijn ontstaan. Vlak na zijn veroordeling werd hij uitgezet naar Libië.

Uit een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat een weggeschoten peuk in 16 procent van de gevallen onder ideale omstandigheden tot brand leidt. 

Van Den Heuvel kwam al eerder met camerabeelden waaruit zou blijken dat de brand is ontstaan in de ruimte naast cel 11. In EenVandaag worden nieuwe camerabeelden getoond die meer duidelijkheid moeten scheppen over wat er die nacht is gebeurd. 

Willem de Haan, journalist bij het radio-onderzoeksprogramma Argos deed veel onderzoek naar de zaak. Hij zegt dat het Openbaar Ministerie last heeft van tunnelvisie bij het zoeken naar de oorzaak van de schipholbrand. 

'Schipholbrand niet ontstaan in cel 11'

Eerdere reportage Schipholbrand

Willem de Haan

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.