In een Scheveningse gevangenis woedde vannacht een brand. De brand brak uit in een cel, de bewoner daarvan heeft de brand als enige niet overleefd. Brand in een gevangenis met een dodelijke afloop, het roept herinneringen op aan de Schipholbrand in 2005, toen er maar liefst elf gevangenen van een cellencomplex op Schiphol omkwamen.

Het cellencomplex was speciaal ingericht op Schiphol als vreemdelingendetentie. Illegale gedetineerden, uitgeprocedeerde asielzoekers en bolletjesslikkers werden er opgevangen. Op de nacht van 27 op 28 oktober brak er brand uit in de cel van een gedetineerde. De brand sloeg snel om zich heen en koste elf gevangenen het leven. Vijftien mensen, waaronder bewaarders, raakten gewond of ernstig gewond.

Het complex was drie jaar eerder uit de grond gestampt onder toeziend oog van ministers van Justitie Piet Hein Donner en Rita Verdonk.

In EenVandaag is Chafik Chnachi te gast. Hij is een van de overlevenden van de ramp. Er gaat geen dag voorbij dat hij niet aan die rampzalige nacht denkt. Om de traumatische gebeurtenis te verwerken liet Chnachi zijn indrukwekkende verhaal optekenen in het boek #Alarmbellen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.