Zorgverzekeraar DSW wil het vrijwillige eigen risico afschaffen. Dat zegt de directeur Chris Oomen tegen EenVandaag. De korting op de zorgpremie zou de solidariteit van het verzekeringsstelsel ondermijnen. 

Niet solidair

Mensen die veel zorg nodig hebben, kiezen vaak niet voor het vrijwillige eigen risico en kunnen dus ook geen korting krijgen op de premie. Daardoor betalen zij meer voor de zorg dan gezonde mensen die wel een hoger eigen risico nemen. 

Het kan zelfs zo ver gaan, dat wie een zorgtoeslag krijgt en een maximaal eigen risico heeft, elke maand zelfs kan verdíenen aan z'n zorgpremie: 

Dat is volgens Oomen niet solidair. Mensen die ziek zijn kiezen daar niet voor en zouden niet geconfronteerd moeten worden met hogere kosten dan gezonde mensen. Iedereen zou dezelfde premie moeten betalen voor de basisverzekering, zonder kortingen.

Ook de collectieve kortingen via bijvoorbeeld de werkgever of een vereniging zouden moeten verdwijnen. Hierdoor zouden verzekeraars namelijk gezonde mensen selecteren. Dat is volgens Oomen niet de bedoeling.

DSW is de kleinste van de vijf grote zorgverzekeraars in Nederland. Met name in de regio Rotterdam heeft DSW veel klanten. Uiteindelijk zou Oomen ook het verplichte eigen risico willen zien verdwijnen.

Korting

Het verplichte eigen risico is in 2017 385 euro. Mensen kunnen ervoor kiezen om dit eigen risico te verhogen. Dat kan tot maximaal 885 euro. Kies je voor het maximale eigen risico dan wordt je zorgpremie 270 euro per jaar lager.

Kies je hiervoor dan betaal je de eerste 885 euro van je zorgkosten zelf. Het eigen risico geldt niet voor bepaalde vormen van zorg zoals de huisarts of verloskundige zorg.

In Radio EenVandaag een gesprek met Ruud Martens, directeur van Independer en Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.