Oud-premier Ruud Lubbers is overleden. Hij was de langstzittende minister-president die Nederland ooit heeft gekend. Van 1982 tot 1994 was Lubbers de leider van ons land. We spraken in de uitzending met de oud-fractievoorzitter van het CDA, Elco Brinkman en met Sybrand Buma, de huidige leider van het CDA.

"Hij was vindingrijk en dacht graag met je mee. Hij durfde. Geen risicomijdend gedrag, maar dingen die gedaan moesten worden pakte hij aan. Hij liep voorop. Hij stond voor zijn zaak en voor het land", zei Elco Brinkman die bijna vijftien jaar met Lubbers samenwerkte. "Hij dwong je ook na te denken, je argumenten aan te scherpen."

Groot staatsman

"Ruud Lubbers is iemand met wie een hele generatie is opgegroeid", zegt Sybrand Buma. "Ik vind het een groot staatsman die veel voor het land heeft betekend." Ruud Lubbers was een voorbeeld voor Sybrand Buma: "Hij maakte keuzes die op dat moment niet populair waren maar heel erg nodig om Nederland uit de crisis te halen."

Lubbers werd op een moeilijk moment minister-president: "In 1982 was er een hoge werkeloosheid, grote begrotingstekorten en een steeds slechter draaiende economie. En daar heeft hij met zijn kabinet echt Nederland weer op de rails weten te zetten. Dat is een grote prestatie", aldus Buma.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.