Premier Mark Rutte heeft het ontslag van zijn regering bij koningin Beatrix aangeboden. Het eerste kabinet-Rutte is na iets meer dan 550 dagen gevallen omdat de Catshuisbesprekingen dit weekend stukliepen.

Rutte heeft nog geen verklaring gegeven. Morgen is er wel een debat in de Tweede Kamer. Wanneer nieuwe verkiezingen worden gehouden, is nog onduidelijk.

In de uitzending presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van een groot onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel. Hoe kijkt het panel terug op het kabinet Rutte en wat vinden de leden van de bezuinigingsmaatregelen die het kabinet wilde doorvoeren? Moet er de komende maanden wel of niet bezuinigd worden?

Daarnaast ook voormalig VVD-politicus Hans Wiegel. Hij was in 2010 een van de grootste voorstanders van een kabinet met de PVV. Wiegel geeft in EenVandaag zijn visie op de breuk. Hoe denkt hij nu over Wilders? Is het eerlijk dat de PVV-leider de schuld afschuift op Brussel?

De ministerraad vergaderde vanochtend ruim 1,5 uur over de politieke crisis die is ontstaan nadat de PVV de stekker uit het Catshuisberaad had getrokken. Zonder gedoogsteun heeft het VVD/CDA-kabinet geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.

Volg de laatste ontwikkelingen op onze speciale pagina over de politieke crisis in Den Haag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.