Rusland vraagt Instagram en YouTube om om berichten van oppositieleider Navalny, waarin hij de Russische vicepremier Sergej Prichodko onder andere beschuldigt van corruptie, te verwijderen. Facebook-dochter Instagram geeft gehoor aan de eisen van de Russische telecomregulator. YouTube, onderdeel van Google, zwicht niet en laat de filmpjes online staan.

Navalny is de grootste oppositieleider van Rusland en publiceert al jaren blogs en video's over corruptie in Rusland. In deze video is te zien hoe vicepremier Sergej Prichodko zich laat fêteren op een jacht van miljardair Oleg Deripaska, inclusief een stel prostituees.

We handelen binnen de wet

De Russische staat heeft daarop gevraagd dit materiaal te verwijderen en Instagram is daar dus nu voor gezwicht. De vraag blijft of Facebook dit zomaar kan doen. Een woordvoerder van Facebook zegt tegen de Washington Post "dat dergelijke verzoeken goed worden bekeken binnen de kaders van wetgeving en indien het passend is, verwijderen we berichten in het bewuste land." Navaly reageert op Twitter dat Instagram zich dood moet schamen.

Navalny bereikt met zijn filmpjes miljoenen mensen. Dit tot grote schrik van president Poetin. In 2013 krijgt Navalny nog 27 procent van de stemmen tijdens de burgemeestersverkiezingen in Moskou.

Navalny wordt voor de zoveelste keer gearresteerd

Rusland doet er alles aan om Navalny dwars te zitten. Valt ook Rusland-kenner Joost Bosman op. "Misschien zijn de uitingen in de ogen van president Poetin te extremistisch of roepen zij op tot een revolutie. De afgelopen jaren is er in Rusland een groot aantal wetten doorgevoerd, in het kader van terreurbestrijding, die ook internet moeten aanpakken." 

Heb je meer dan 3000 volgers, dan moet je je registreren als medium

Rusland is dus bezig om belangrijke beïnvloeders op sociale media aan te pakken en registreert alles. "Door media te registreren kan de overheid beter monitoren en zorgen dat men wordt aangepakt. Daarnaast moeten bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram zich laten registeren bij de overheid. Alle informatie wordt opgeslagen op Russische servers. En tijd geleden was er nog een akkefietje met chatdienst Telegram. Zij willen zich niet laten registeren. Grote kans dat de dienst binnenkort ook geblockt wordt."