Rusland gaat landbouwproducten boycotten uit landen die meedoen aan sancties tegen het land. Daaronder is ook Nederland. De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet daartoe ondertekend, aldus Russische media woensdag.

De invoerbeperking is een antwoord op de sancties die westerse landen invoerden na het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne en de Russische bemoeienissen in dat land.

En Nederland exporteert veel:

Aan de andere kant importeert Rusland veel voedselproducten vanuit met name het westen. Met name de grotere steden als Moskou zijn daar van afhankelijk.

Lijst met producten

Het gaat om het helemaal staken of beperken van de invoer van landbouwproducten voor een jaar. Poetin heeft de Russische regering opdracht gegeven om een lijst met producten samen te stellen. Volgens het decreet wordt het importverbod ingesteld “met als doel de veiligheid van de Russische federatie te garanderen”.

Wat zijn de gevolgen? In de studio straks de analyse van economisch commentator Martin Visser.

Daarnaast een reactie van Nico van Ruiten, de voorzitter van LTO Glaskracht, de branche-organisatie van de glas- en tuinbouw in Nederland. Hij is geschrokken van het nieuws.